Välkommen till min blogg! Här skriver jag om min vardag. En värld av bilder, fotografier, konst, betong, kultur, natur, resor, hästar och en hel massa bokstäver!



torsdag 3 mars 2011

En kulturhistorisk promenad - Mordgåtans upplösning

Lite sol fick det bli idag också, genom en kortare promenad. Jag bor verkligen i ett kulturhistoriskt intressant område. Historia var ett av mina favoritämnen i skolan och fascinerar mig fortfarande. Det som har hänt har hänt och många gånger förklarar historien bakom varför det ser ut som det gör idag. Idag propagerar man mest för "nuet". Lev nu! Morgondagen vet vi inget om! Men "just nu" är morgondagens historia......de val du gör idag kommer att påverka din framtid och din egen historia. Och din historia kommer att påverka dina val...

 Nu blir det lite kulturhistoria i ord och bild. Förra våren i mars skrev jag om ett mord som planerats här i trakten. Jag tänkte att det nu ett år senare var dags att avslöja platsen. Om ni vill gissa på mordgåtan så klickar ni på länken här. Svaret finner ni i kommentarerna.

http://nordtellus.blogspot.com/2010/03/en-historisk-varvintertur.html#comments

Om ni inte är intresserade av gamla mord så är ni välkomna att följa med på dagens promenad.


Jag tar vägen genom bokskogen...

Rådjurens stråk får vägleda mig genom skogen. Så här års är det lätt att hitta de vilda djurens stigar. Jag ser spår av rådjur, räv och hare på stigen. Men mest är det rådjursklövar som trampat här....

Efter en stund kommer jag fram till gården. Det är tyst......det är flera år sedan den sista ägaren flyttade ut.

Gården nämns redan på 1400-talet. Men den nuvarande utformningen gjordes på 1700-talet då gården var i ätten Ehrensvärds ägo.

Takpannorna är trots att de ser gamla ut av yngre modell.

Tänk att det innanför detta fönster planerades ett kungamord! Det känns spännande att nästan kika in. Mer spännande hade det naturligtvis varit den där julen 1791! Carl Fredrik Ehrensvärd vars far ägde gården blev dömd för mordet på Gustav III. Och enligt traditionen planerades mordet här. Förmodligen i salen innanför dessa fönster.....

Vagnslidrets grånande dörrar. Gårdens ekonomibyggnader kom till på 1800-talet.


Där ligger gården på en kulle inbäddad mellan ädellövträd. Så var jag befinner jag mig då? Gården är Hallunda gård, söder om Stockholm. Vad kommer att hända med Hallunda gård? Kommunen vill gärna exploatera området. Förslagen "duggar" tätt. Här planeras allt från flerfamiljshus, villor, äldreboenden till vårdcentraler, parker, vägar m.m.
Själv skulle jag kunna tänka mig en restaurang och mindre hotellverksamhet. Kanske med inslag av ett teaterevent där gästerna själva får medverka i ett historiskt drama.
Men som mannen bredvid brukar säga.........det är bara du som är intresserad av kulturhistoria, du och ett fåtal andra. De andra är mer intresserade av pengar.......
Ja, så är det nog (suck).
Dessutom har Bellman troligtvis besökt gården......tänk er spelmansstämmor med Bellmanmusik, luta och fiol....nä, nu får jag sluta.

4 kommentarer:

Monica sa...

Ninja, nej sluuuuta inte......jag skulle gärna "hänga" på.....hi,hi,hi. Teaterevent, musik, härlig miljö.m.m.
Sv: Ja du MÅSTE göra mer reklam för jag tror få skrollar(heter det så)ner såååå långt på sidan.
Ha en bra kväll. Krya på dig kram från mig.

Yvonne :-) sa...

Jag följde med på promenaden och njöt av ditt berättande..Du...nya linser gör att jag ser bra ut:D
Kram!

Vicke sa...

Jag kollade in bilderna som var fina som vanligt

Åsa! sa...

Jag håller på dig, dina ideer är ju lysande!