Välkommen till min blogg! Här skriver jag om min vardag. En värld av bilder, fotografier, konst, betong, kultur, natur, resor, hästar och en hel massa bokstäver!Mina resor
Uganda februari 2009

Mer information om denna resa kommer, under tiden får ni nöja er med detta bildspel!

Min Ugandiska Safari 2009 on PhotoPeach
ROM november 2009

Bröllopsdag. Vem vill inte fira den i Rom?
Jag hade drömt om att få äta bröllopsmiddag på en bra restaurang med utsikt över hela Rom. Skulle jag lyckas?
Efter ett idogt letande på nätet hittade jag ett fyrstjärnigt hotell centralt beläget i Rom med en berömd restaurang på översta våningen.

Den här utsikten duger väl för en bröllopsmiddag?
Vi var i Rom den 14-19 november 2009. Det kan vara en chansning med vädret så här års eftersom regnperioden börjar i november. Men vi hade tur och Rom bjöd på sol och dryga tjugo grader varje dag. Morgnarna startade vi med frukostbuffé till den här vackra utsikten. Och visst blir man sugen på att ge sig ut på upptäcksfärd efter en sådan här start på dagen? När man är i Rom första gången är det mycket som står på "Att göra" listan. Det finns en del saker man bara "måste" se.....
Första dagen tog vi en tur i staden, till fots naturligtvis, vilket är en fördel med att boka ett hotell centralt man slipper både taxi och tunnelbana. Det är mycket bättre med blåsor under fötterna!
Fontana di Trevi
Pantheon
Spanska trappan
Piazza di Navona
Alla dessa platser hör till Roms "måsten". Vi avverkade alla vår första dag i Rom. Mellan de stora turistattraktionerna finns det naturligtvis en hel del annat som kommer i vägen....


Giolitti, här tillverkas Roms bästa glass? I alla fall så var champagnesorbeten som vi åt här bland de godaste jag någonsin ätit. Italien är glass! På varje ställe vi köpte glass på så var pistageglassen en höjdare.....mmmmmm
Affärer.......sådana här masker finns överallt!
Och Tibern naturligtvis! Vi korsade den varje dag på väg till och från hotellet. Dag två ägnade vi åt Forum Romanum och Colosseum

Forum Romanum är stort!
Så även Colosseum! Vi var rejält trötta i fötterna efter dag två i Rom.
Dag 3, vår bröllopsdag! Vi började den med att besöka Petruskyrkan som låg nästgårds vårt hotell. Planen var att vila våra trötta fötter lite grann.
Vad ska man säga om allt detta överdåd? Visst imponerar Peterskyrkan....
men när man får veta att all marmor kommit från Forum Romanum så önskar man att den hade fått stanna där, eller där den var dessförinnan. Människan, lever en kort stund på jorden och viljan att imponera på samtiden och eftervärlden är stark...
........fast metoderna är inte de ärbaraste.


Planen att vila våra fötter "sket sig" rejält när vi bestämde oss för att bege oss upp i Petruskyrkans kupol. Jag minns inte riktigt hur många trappsteg det var.....men de var flera (mellan 300 och 400stycken) och upplevelsen var stundtals klaustrofobisk.
Utsikten över Rom, när man väl kommit upp, var magnifik.
 
Sixtinska kapellet sett från ovan. Sixtinska kapellet är ju även det ett av Roms måsten. Men dit nådde man inte i en handvändning. För att ta sig till Sixtinska kapellet måste man bokstavligen trava sig igenom större delen av Vatikanmuséerna. Många steg blev det......
Michelangelos berömda fresker. Alla besökare som klev in i kapellet stönade av beundran.
Aaaaaaaaah!, Åååååhhhh! Wwwwhhhhooooo!
Varpå vakterna genast tystade ner de entusistiska besökarna med ett bestämt Sssshhh! För här inne fick man inte prata eller uttrycka sin beundran, vilket besökarna inklusive vi själva inte visste om förrän vi hade blivit tillrättavisade. Så det lät lite lustigt härinne faktiskt, för det tillströmmade nya besökare hela tiden.
Aaaaaaaah! Ååååh! Ssshhhh! Aaaaaah! Åååååh! Sssshhhh!
Vad mer finns att säga om Vatikanstaten och dess muséer? Taken är fantastiska!
Golven likaså! För den konstintresserade finns här massor att se...
Här följer några exempel.....
Svanfamilj i porslin
Porslinsvas
Bordsskiva
Ni förstår att vi var fullmatade med intryck även denna dag. Nu var det bara att se fram emot den väntande bröllopsmiddagen på hotellets berömda restaurang.
Om den levde upp till förväntningarna? Ja, det gjorde den. Vi fick superb betjäning, serverades utsökta viner och maten var vällagad. På bilden ser ni förrätten, den ser väl god ut? Eftersom vi hade berättat att vi firade en speciell dag överraskade de oss med en specialrätt on the house! Väldigt trevligt tyckte vi!


Dag 4 vår sista dag i Rom. Vår "Att göra" lista var avverkad och vi kände oss mätta på intryck. Vi beslöt att besöka parken runt Villa Borghese och bara vara. Varsågoda......här kommer bara vara i Rom.
Fakta om vår Romresa. Resan var bokad genom expedia.se, både hotell och flyg. Om du är förstagångsbesökare i Rom och endast har ett par dagar på dig, så kan det löna sig att boka ett hotell i centrala Rom även om det kostar lite extra. Många hotell har gratis hämtning vid flygplatsen vilket är både praktiskt och blir billigare än att ta taxi.

Min Romresa 1 on PhotoPeach
Min Romresa 2 on PhotoPeach


Mallorca maj 2010

Vi bokade resan genom expedia.se. Expedia är ett av världens största resebolag. Deras tjänster passar bra för den som vill resa på egen hand. Du kan boka flyg, hotell och hyrbil genom dem och skräddarsy din resa efter dina egna önskemål. Nackdelen är att det kan vara lite trixigt med deras internetsida innan man har lärt sig hur man ska använda den. Det gäller att ge rätt kommando för att få det man efterfrågar. Fördelen är att du kan boka det mesta dagen innan avfärd, vilket kan vara bra i askmolnstider. Bokar du hotell och flyg i kombination räknas det som paketresa vilket kan ge pengarna tillbaka under vissa omständigheter. Du kan få hjälp med din bokning via deras reseledare......men priserna ändrar sig hela tiden (flygbiljetternas priser ändrar sig efter tillgång och efterfrågan över tid) och bokar du själv kan du få ett bättre pris. Eftersom Expedia är så stora har de ofta bra priser på hotell, flyg och hyrbilar. Utbudet är stort, du kan resa vart du vill i hela världen.

Vår hyrbil en ford KA väntade på Palmas flygplats vid ankomst.

Utsikt från hotellet i Palma Nova. Allt var i sin ordning när vi anlände, ett standardrum med frukost var bokat och klart. Receptionisten hade aldrig hört talas om att man kunde boka en resa bara några timmar innan avresa.
Inte blev det särskilt dyrt heller, ca femtusen per person för hotell med frukostbuffé, hyrbil i sju dagar och flyg tur och retur.
Hur hittar man de vackraste platserna på ett nytt resmål? Mitt bästa tips är "gå till vykortställen"! Proffsfotografer är "fenor" på att hitta det vackraste och mest sevärda platserna. Titta på vykorten och läs på baksidan. Ofta så står det på kortet var bilden är tagen. Sedan är det bara att leta upp platsen på kartan och gå på "skattjakt" dvs att hitta just den plats och bildvinkel fotografen valt. Säkert hittar du mycket annat spännande att titta på också.
 
Hit hittade jag med hjälp av ett vykort! En gränd i bergsbyn Deia´.

På vägen dit hittade jag en nyutslagen Passionsfruktsblomma, en liten "bonus".

Den lilla undanskymda viken Cala Almunia hittade vi genom att läsa en reseskildring och ett idogt letande.

Vi fick för oss att vi skulle se Mallorcas sydspets, men det var dåligt skyltat och svårt att ta sig dit. När vi kom fram var det inhägnat och privat område överallt. Bakom en buske satt en illa placerad skylt, det var bara tur att jag fick syn på den. En smal passage ledde oss ner till ett marint naturreservat, där vi kunde njuta av en vacker solnedgång.

                 Fast många gånger har man bara tur, som när vi passerade det här vackra vallmofältet.....

........eller slog in på stigen som ledde oss hit.

Sol och bad blev det också förstås, vem kan motstå så här klarblått vatten och en badtemperatur på 20 grader?


Mallorca 1 on PhotoPeach

Mallorca on PhotoPeach