Välkommen till min blogg! Här skriver jag om min vardag. En värld av bilder, fotografier, konst, betong, kultur, natur, resor, hästar och en hel massa bokstäver!



söndag 24 oktober 2010

Neuschwanstein, ett sagoslott!

Neuschwanstein är verkligen ett speciellt slott med sitt unika läge i de bayerska alperna. Ludwig II av Bayern lär ha sagt till Wagner att han planerade att återuppbygga ruinerna efter slottet Hohenschwangau eftersom platsen var en av de vackraste som stod att finna.

Så här såg det ut när slottet började ta form i slutet av 1800-talet.

Visst har Neuschwanstein ett unikt läge?

Tronsalen i slottet. Någon tron hann dock aldrig färdigställas.

Sångarnas sal. Kungen var mycket förtjust i Wagners operor och planerade att ha både konserter och magnifika fester på sitt slott.

Rummen har olika teman, en del är hämtade ur Wagners operor och andra har religiösa teman. Svanen, Ludwig II:s favoritfågel är ett ständigt återkommande motiv. Ett av rummen föreställer en grotta.
Många stora målningar pryder väggarna, den här föreställer "Klingsors magiska trädgård".

Att bygga Neuschwanstein tog stora resurser i anspråk och alla undersåtar var inte välvilligt inställda till slottsbygget. Kungen hade stora planer men kunde inte fullfölja bygget av Neuschwanstein. De höga kostnaderna gjorde att motståndet växte och stora delar av slottet blev aldrig färdigställda. För att få slut på de väldiga utgifterna tillsattes en medicinsk kommission som förklarade att Ludwig II inte var vid sina sinnens fulla bruk och man avsatte kungen. Den 13 juni 1886, dagen efter att han störtats från tronen hittade man honom drunknad tillsammans med sin doktor. Omständigheterna kring kungens död är fortfarande oklara.
Idag har Ludwig II betalat tillbaka det bayerska folket med ränta. Neuschwanstein är numera en stor turistmagnet och inkomstkälla i området.


3 kommentarer:

Fenixmonas sa...

Så vackert och så synd att han inte hann att göra klart! Mycket konstigt att de dog båda två...säkert mord. Kramiz

Frogprincess sa...

Jag känner igen det där... har nog förekommit som kuliss i en och annan film också?
Ruskig historia med kungen...

Vicke sa...

Ett pampigt ställe, ha en fin kväll nu