Välkommen till min blogg! Här skriver jag om min vardag. En värld av bilder, fotografier, konst, betong, kultur, natur, resor, hästar och en hel massa bokstäver!



söndag 16 januari 2011

Att leva är förenat med livsfara!

För några år sedan hade jag besök av en väninna från Australien. Hon dök upp en smällkall december och förfasade sig över mörkret och kylan. Något som helt klart måste vara svårt att föreställa sig innan man har upplevt det. Väl hemma i Australien igen hade hon en diskussion med en bekant om hur farligt det var att leva i Australien med tanke på alla giftiga spindlar, ormar och även krokodiler som plötsligt kan dyka upp och utgöra ett livsfarligt hot. Någon tid senare dök det upp ett brev hemma hos mig med en fråga. Hon undrade nämligen om vi hade livsfarliga eller giftiga djur runt knuten som kunde äventyra vårt liv här i Sverige. De giftigaste djur jag kunde komma på var Huggormen och Korsspindeln, vilket inte är mycket att komma med i jämförelse med Australiens spindlar och ormar.
Men något livsfarligt måste jag väl kunna komma på? Jag funderade en stund och visst har vi det.......
Vi har is!!!!!
I detta land kan man faktiskt slå ihjäl sig på väg till brevlådan! Hur många benbrott isen har skördat idag kan man endast spekulera i, för idag var det halt och dåligt sandat......
 Jag höll på att stå på öronen både en och två gånger. Därför beslöt jag att hålla mig inomhus under eftermiddagen när alla nödvändiga ärenden var uträttade.
 I mitt brev till Australien räknade jag därför upp våra giftiga djur och förklarade att isen var en långt vanligare dödsorsak. Brevet hade fått de två vänninorna att nästan skratta ihjäl sig och det var ju inte meningen. Men det är klart att om man inte vet vad kyla och mörker innebär, så är det väl svårt att föreställa sig vad isen kan ställa till med. I synnerhet om man endast är bekant med is i ett drinkglas........
Men kanske har någon Australiensare satt isen i halsen och dött vad vet jag?

6 kommentarer:

Stina sa...

De har väl i alla fall blivit ordentligt bekanta med vatten den senaste tiden...
På tal om livsfarliga djur kommer jag direkt att tänka på geting/bi...efter sommarens hemska attack som jag fortfarande har i färskt minne.

Tigris Predikantan sa...

Idag, i kväll vågar väl ingen gå ut för det verkar vara ishalt överallt.

NatureFootstep sa...

hihi, vilken bra tankekedja. Och visst är det sant, den tar fler liv än gitiga kritter. :)
Vi har haft sådant där blötväder idag så även här har varit såphalka.

Fenixmonas sa...

Visst är isen förenat med livsfara, på många olika sätt...säkert svårt att förstå för de som inte varit med! Kramiz

Åsa! sa...

Ha, ha! Så olika det är på vår jord. Nog kan det vara svårt att förstå hur halt det är, det är ju nästan så att vi som lever mitt i det inte ens inser hur livsfarligt det är! Broddar på, det får vara hur kärringaktigt som helst!

gråvarg sa...

Påminn dina väninnor att det var lite is som sänkte Titanic... Fast vad gäller vilda djur så står sig våra tre stora (björn, varg och ...hm, vildsvin?) ganska slätt i dödskvot räknat mot de tvåbenta rovdjuren - jägare eller mc-gäng.

Ps, Och vad gäller Saabs förmodade undergång, så ser det i alla fall hoppfullare ut nu från verkstadsgolvet än det gjort på många, många år. Tjänstebilsförsäljningen lär ha ökat rejält nu...
Ha det gott, vännen!