När jag var i Indien 2008 tog jag naturligtvis med mig en stor påse kryddor hem. Dessa förvarar jag i en tättslutande påse i mitt hörnskåp i köket. Dofterna är fortfarande överväldigande när man öppnar påsen. Jag köpte bl.a muskot, senapskorn, kardemummakapslar, nejlika, garam masala, vanilj och stjärnanis.
Indiska kryddor är nyttiga och innehåller mängder av antioxidanter.
I Sverige är vi rätt konservativa när det gäller vilka kryddor vi använder till vad.
Muskot har vi till potatismos och kardemumma till brödbaket. Men om man vill att det ska smaka riktigt indiskt är hemligheten att ta ut svängarna ordentligt.
Varför inte blanda stjärnanis, garam masala, nejlika, kardemumma, senapskorn och muskot i samma gryta?
I Indien fräser man först kryddorna i olja innan man tillsätter grönsaker och kött. Men jag brukar fräsa dem tillsammans med grönsakerna, vilket också går bra. Jag brukar använda mig av paprika, purjolök och färska tomater.
Sedan tillsätter jag kokosmjölk, bönor och linser i den mängd att grytan tjocknar. Köttet eller fisken steker/kokar jag vid sidan av och tillsätter mot slutet.
Vill man ha ett vegetariskt alternativ kan man lägga i kikärtor och /eller nötter.
Sältan får jag genom att använda grönsaksbuljong och vill man ha grytan het hackar man ner ett par chilifrukter med önskad styrka.
Hemligheten med indisk mat är att våga riva ner en halv muskot, lägga i ett par nejlikor och låta en kanelstång koka med. Dessa otippade kryddkombinationer ger den indiska smaken.
Indiska kryddor är nyttiga och innehåller mängder av antioxidanter.
I Sverige är vi rätt konservativa när det gäller vilka kryddor vi använder till vad.
Muskot har vi till potatismos och kardemumma till brödbaket. Men om man vill att det ska smaka riktigt indiskt är hemligheten att ta ut svängarna ordentligt.
Varför inte blanda stjärnanis, garam masala, nejlika, kardemumma, senapskorn och muskot i samma gryta?
I Indien fräser man först kryddorna i olja innan man tillsätter grönsaker och kött. Men jag brukar fräsa dem tillsammans med grönsakerna, vilket också går bra. Jag brukar använda mig av paprika, purjolök och färska tomater.
Sedan tillsätter jag kokosmjölk, bönor och linser i den mängd att grytan tjocknar. Köttet eller fisken steker/kokar jag vid sidan av och tillsätter mot slutet.
Vill man ha ett vegetariskt alternativ kan man lägga i kikärtor och /eller nötter.
Sältan får jag genom att använda grönsaksbuljong och vill man ha grytan het hackar man ner ett par chilifrukter med önskad styrka.
Hemligheten med indisk mat är att våga riva ner en halv muskot, lägga i ett par nejlikor och låta en kanelstång koka med. Dessa otippade kryddkombinationer ger den indiska smaken.
Indien ett färgrikt och kryddstarkt land...
12 kommentarer:
Ja varför inte våga testa något nytt! Det är så lätt att köra på med det gamla invanda hela tiden.
å vilken bild å häftig upplevelse att ha varit i Indien:)
Så tråkigt att vi bor så långt ifrån varandra.Du hade gärna fått bjuda mej på något Indiskt... Nu ska jag in och lägga mej i sängen.Nattikram!
Här har du en som älskar Indisk mat & deras kryddor!
Vink vink.
PS-skickat mail!
Det måste har varit en fantastisk upplevelse att besöka Indien! :-) Det verkar vara ett fascinerande och vackert land, maten är god också.
Jag kunde nästan känna smakerna när du beskrev hur du lagar till maten... mmm, jag tycker jättemycket om det indiska köket! :-)
Kramar
Bitte
Själv är jag inte så förtjust i den Indiska maten men det finns mycket kryddor därifrån. Tog inte med mig några, bara rökelser som jag precis som du med dina kryddor har kvar.
Bilden är ju klassisk tycker jag. Kvinnorna står på stranden medans männen badar.
Jag riktigt ser hur varmt det var :D
Så gott :) Älskar kryddor, är ju en återförsäljare av kryddor sedan många år. Jag gillar även att testa nytt och även dra ut på svängarna. :)
ibland är det gott med kryddstarkt men inte alltid
kramar
Mmmm, vad gott det låter och vilken spännande resa du gjort.
kram
hoppas du haft en fin dag!
Precis så gör Camilla Plum.
Du har mange flotte bilder i bloggen din!
Slik som også dette, hvilen herlig strand og bølger!! =)
og selvfølgelig - jeg har notert meg ingrediensene i "krydderposen din" :)
for jeg er glad i indisk mat! :)
Skicka en kommentar