Välkommen till min blogg! Här skriver jag om min vardag. En värld av bilder, fotografier, konst, betong, kultur, natur, resor, hästar och en hel massa bokstäver!söndag 29 april 2012

Mungbönor och malaria.....

Mungbönor får mig att tänka på malaria. Första gången jag åt mungbönor var i Masai Mara i Kenya. En ung masaikvinna  skulle koka mungbönor åt oss. Efter att ha levt på vita bönor och tonfisk en tid, så smakade mungbönor helt gudomligt gott. I afrika smakar mat inte alltid så bra.....man äter för att bli mätt helt enkelt. Alla har inte mat, så är man mätt, är man nöjd.

Vi hade tänkt anställa den unga kvinnan som kock under tiden vi tältade i Masai Mara. Hon var duktig, renlig och hygienisk. Vilket är A och O för oss vitingar som inte är vana vid tarmflora och bakterier. För att inte tala om alla amöbor man kan få med sig hem, om inte vattnet är upphettat ordentligt.

Nästa dag kom inte den unga kvinnan.........vi fick veta att hon fått malaria. Något som inte är alltför ovanligt här. Naturligtvis blev vi oroliga, men de berättade att hon skulle få behandling. Vi var lättade........det finns riktigt bra medicin mot malaria i Kenya, problemet är att alla inte har råd med den.
Man försäkrade oss om att hon skulle få medicin, masaibyn ställde upp. Så skönt......jag hoppas att hon klarade sig.


När jag hittade mungbönor i vår matbutik köpte jag en påse. Den har stått på hyllan en tid. Varje gång jag ser dem påminns jag om den här historien. Mungbönor och malaria........
När jag är sjuk och orkar.....brukar jag passa på att blötlägga bönor och koka. Eftersom jag varit hemma en vecka, tog jag fram påsen med mungbönor. Mycket nyttig mat hinns inte med på vardagarna därför att det krävs både planering och tid. Ofta är man så trött och hungrig när man kommer hem från jobbet, att man varken orkar eller kan tänka och planera
Indisk böngryta med mungbönor
  • 1,5 dl mungbönor.
  • 1 dl basmatiris.
  • 1 l vatten.
  • 2 stora lökar.
  • 1/8 - 1/4 dl hackad färsk ingefära.
  • 1 matsked gurkmeja
  • 4 hackade vitlöksklyftor.
  • 1 tesked garam masala.
  • 1 tesked chilipulver.
  • Kardemumma och svartpeppar efter egen smak

Det här receptet hittade jag på nätet. Den anses också vara renande, nyttig med andra ord. Jag tänker hoppa över riset, garam masala och färsk ingefära har jag inte hemma för tillfället så jag få improvisera lite.
Löken och kryddorna ska stekas i olja innan man tillsätter dem till bönorna och riset på indiskt vis.
Till grytan serveras morötter, broccoli och ärtor tillsammans med soya, tamari och matlagningsyoghurt.
Värt att testa tycker jag.....
Passar vegetarianer, GI- folk och de som äter kolhydratfattig kost


Sa green gram.jpg

11 kommentarer:

4U2 sa...

Tur ni slapp bli sjuka!

Gilla sa...

Det var ju verklig tur att ni inte fick malarian. Så är det i vissa länder. Maten är enbart för överlevnad. Det är vi som är bortskämda med mat som smakar gott också.

sv: Klart att det är mest intressant att få reda på de unika besökarna. Men det är inte lätt att få fram. Hos mej är det bara Reseguiden, som tar fram den upplysningen.

ansepanse sa...

vilken tur att ni klarade er från malarian, jag har aldrig testat mungbönor, ska kanske ta och göra det
kramar

Yvonne sa...

Jag fick med mej 2 olika amöber och shigella från Kenya.Så på hemvägen hamnade jag på Köpenhams lassarett.Jag var rejält dålig! Ja du......Den chaffören var kvicktänkt. Kram!

Vicke sa...

ja, vi får väl hoppas att hon klarade sig, ha en fin kväll nu

C o w R o a d sa...

Hej Ninja, Ja, jag talar Svenska men det ar lite svart for mig att ocksa skriva pa det... ;-) (jag har inte umlauterna etc. pa keyboardet)

messan sa...

Du har nog rätt i att vissa sjukdomar passar ihop med en del sjukdomar.

Gilla sa...

Sv: Tack för tipset. Ska kolla upp det.

Gilla

Fenixmonas sa...

Så olyckligt för kvinnan att bli sjuk just då, hon hade säkert behövt inkomsten från er...Kramiz

Annika sa...

95% av de boende i Tanzania och Kenya har eller har haft malaria. Som tur är så är det som du skriver... att medicinen de har är väldigt effektiv!
Vår guide hade haft Malaria 12-15 gånger... helt sjukt

Livet och vardagen sa...

Har bara ätit mungbönor som groddar