Välkommen till min blogg! Här skriver jag om min vardag. En värld av bilder, fotografier, konst, betong, kultur, natur, resor, hästar och en hel massa bokstäver!onsdag 19 september 2012

Tolv timmars arbetsdag!


Igår provade jag på att arbeta tolv timmars arbetsdag. Vi hade visserligen trevligt på jobbet, men jag var helt slut när jag kom hem.
Tänk, att på 1880- talet så arbetade man tolv timmar eller mer. Vissa yrkesgrupper,som bageriarbetare arbetade i medeltal 15-18 timmar varje dag.
Hur orkade de? Eller, hur orkade de inte?
För arbetarklassen levde inte lika länge som man gör i dag.
Att kravet på en drägligare arbetstid var så centralt är knappast förvånande. Också relativt välbetalda yrken, som murarna, arbetade 14-16 timmar.
För många arbetare var frågan om arbetstiden lika viktig som lönefrågan. Vid den första stora strejken i Stockholm, träarbetarstrejken 1881, motiverade man sina krav på arbetstidsförkortning så här:
• 8-timmarsdagen skulle sätta en damm (gräns) för den fysiska och intellektuella urartning, som nu
hotar arbetarklassen som en följd av dess omänskligt långa, i förtid utslitande, hälsoförstörande arbetstid...
• 8-timmarsdagen skall ge arbetaren tid och krafter att ägna sig åt sin intellektuella och moraliska utveckling som fri människa och medborgare; den blir även ur denna synpunkt en den mäktigaste hävstång för arbetarklassens höjande ännu inom det nuvarande samhällets ram, på samma gång den fostrar arbetarklassen för dess höga uppgift att grundlägga en ny samhällsordning.
Gårdagens insats fick mig att tänka på att åtta timmars arbetsdag inte alltid har varit en rättighet. För många människor är den fortfarande inte det.....


13 kommentarer:

mariaikos sa...

Min man han jobbar ju i gruvan (dagbrott). Där har han 12 timmars skift på helgerna . Då har han alltså redan jobbat må-fr 8 timmars skift . Men han verkar inte vara trött efter en sån vecka .....måste vara för lätt jobb ;)
Sonen David jobbar också i gruva (under jord ) . Han jobbar 10 timmars skift varje dag i en vecka , sen ledigvecka .Men han är trött på fm veckorna , då kliver han upp kl 4.20 .
Oj , det blev en lång kommentar ;)
Kram ♥

LyckligaPraliner sa...

Ja jag kan då säga att efter 10 timmar på mitt jobb är jag okontaktbar. Helgerna kör slut på mig totalt. På mitt jobb skulle ingen behöva jobba längre än femtimmars pass...

Ann-Louise

Livets vägar sa...

Vill tala om för dig att min gubbe arbetar mer än 12 timmar per dag. Han arbetar nästan hela tiden. På sin ordinarie arbetsplats och sen hemma med sin skog-sågverksamhet. Det är inte bra för relationen.
Jättefin bild på monlen!
Torsdagskram! :)

lavendia sa...

Det är tydligen en del som arbetar så mycket som 10-12 timmar per dag. Stackars tycker jag.
Otrolig bild!! Mina färger från början till slut.

Gardenhouse sa...

Ja det är ju bra att prova olika arbetstider, jag jobbar nu dagtid men har jobbat natt, tre skift, två skift och 24 timmars. Fast kropp och själ på mig mår nog allra bäst av dagtid.
Sedan när jag kommer hem blir det ofta 2-4 timmar till på gården, fast det är ju själv valt ;)
Intressant att läsa hur det var förr, det ger en tankeställare om hur det var då för inte så länge sedan ändå...
Skönt med snart fredag och sedan två dagar ledigt!!!!
Kram Sussi

brudeblogg sa...

Bra at du minner oss om dette. Folk har gått foran og kjempet for den velferdsstaten som vi nyter godt av i dag. Vi må ikke ta godene våre for gitt.
Nydelig bilde også :)

MICKAN¸.•°`♥✿⊱╮ sa...

Här jobbar jag ofta, ja nästan jämt mellan 10-12 timmar.

Det är väldigt segt att ha så många arbetstimmar.

Jag håller med dig helt och hållet :D

Mycket annat & lite betong sa...

Vilken häftig bild!
Nej fy, för så lång arbetsdag! Har man sen lång resväg också...

Ha en skön helg nu!
Agneta

Åsa! sa...

Och så jobbade de på lördagar också... Vårt snack om fritid och egentid blir plötsligt lite löjligt!

Livet och vardagen sa...

Det var ju inte bara det att de jobbade på sina arbetsplatser. Hemmen hade ju inga tidsbesparande maskiner, så man kan nog säga att de jobbade alla dygnets timmar, utom de få timmar då de sov.

Livet och vardagen sa...

Det var ju inte bara det att de jobbade på sina arbetsplatser. Hemmen hade ju inga tidsbesparande maskiner, så man kan nog säga att de jobbade alla dygnets timmar, utom de få timmar då de sov.

Monika Häägg sa...

Jag tänker ofta på hur de orkade med sina långa arbetsdagar, men som du säger, de blev utslitna och dog i förtid. Det är en gigantisk skillnad på den tiden och idag. Jag ser det verkligen i min släktforskning.

Kors och Tvärs sa...

Och jag som ibland tycker att jobbet inkräktar för mycket på fritiden när jag jobbar 8 tim/dag... Tack för påminnelsen och vi har det ganska bra, i jämförelse...