Välkommen till min blogg! Här skriver jag om min vardag. En värld av bilder, fotografier, konst, betong, kultur, natur, resor, hästar och en hel massa bokstäver!fredag 14 september 2012

Köpa tid?

Igår hade TV programmet PLUS ett inlägg om att köpa tid. Mannen bredvid och jag tyckte det skulle bli spännande att se vad de skulle komma fram till, eftersom vi båda sedan länge varit tidsmedvetna.

Många människor snurrar in sig i arbete, prylar och karriärer för att till sist inse att det inte finns någon tid över för det som man egentligen vill göra.

I programmet visades en familj som hade för lite tid över till sitt familjeliv. Familjen bodde i villa och föräldrarna hade långa resor till sina arbeten.
Programledarna kom fram till att man kan göra tre saker:
1. Se över sitt ägande, dvs hus, bil, båt, fritidshus, husdjur m.m. Hur mycket tid/pengar kostar detta?
2. Se över sina resvanor, i detta fall arbetsresor. Hur mycket tid/pengar kostar det att resa till och från arbetet?
3. Hushållsnära tjänster. Har man råd att skaffa hjälp med underhållsysslor? Och är den lösgjorda tiden i så fall värt pengarna/tiden?

När jag läste på universitetet undersökte vi förhållandet arbete och fritid. Undersökningar visar att låginkomstagare är mer benägna att gå ner i arbetstid än höginkomstagare. Underligt kan det tyckas, men det är billigare för en låginkomstagare att ta ledigt.
En timme fri tid är betydligt dyrare för en höginkomtagare och han/hon anser sig kanske inte ha råd med det?
Att pengar och prylar inte skänker lycka, det vet man. Men att äga sin tid gör oss lyckligare än många anar....
Min fritid tillbringar jag gärna på hästryggen eller vid havet.... 

15 kommentarer:

Marie-Louise Nilsson sa...

Ett intressant inlägg, visst är det så att hög inkomst oftast större utgifter också. Man rättar sin matsäck efter inkomsten, sedan binder man ris åt egen rygg, för det ger bojor som inte går att vrida på. Du kan inte ta ledigt för du måste betala dina nöjen du skaffat på dig. Egentligen ganska konstigt. Ibland är det kul att titta på en barnfamilj när de packar till semester. Jädrar i min låda, rent utsagt vad bekvämligheter de ska ha med sig. Allt fylls i bilen sedan packas ut, den ena bekvämligheten efter den andra, för att ge sig själva en vecka miljöombyte. Varför har vi blivit så. Samma om vi ska till stranden. Vi ska ha med hela hemmets bekvämligheter för en dag på stranden??? vad är vi rädd för??? Ja jag vet inte.. .bara att jag är mer rädd om min tid än så, så jag undviker sådant tar min handduk och går och badar. heheheh

Åsa! sa...

Det där är intressant och jag tror vi alla gör klokt i att fundera över vad som EGENTLIGEN är viktigt i våra liv och vad vi prioriterar.

Kanske också ställa sig själv frågan:
- Vad vill jag och hur mycket gör jag bara för att "alla andra" gör...

För övrigt var det en jättefin bild på dig och hästen!

lavendia sa...

Jag såg också Plus. En väldigt viktig sak att tänka på. Vad man gör av sin tid.
Jag såg en broderad bonad en gång med texten. "Dessa dagar som kom och gick - inte visste jag att det var livet". Bra sagt.
Jag har också en liten burk rårörda som jag njuter av.

Yvonne sa...

Kjell brukar skoja med att det enda vi har ont om,är gott om tid!!Prova äpple och glass!!! Det är mumsigt jag lovar!!! Kram!

Kors och Tvärs sa...

Kanske inte direkt om Tiden, men jag har precis lyssnat på en "lyckoaktivist" som menar att enda vägen att bli lycklig är att ge nåt av sej själv till andra. Kanske är det så och kanske fungerar tiden på ett annat sätt, om man är lycklig.... hmmm.... nu blev det nog onödigt djupt, så här på freagskvällen ;)

ansepanse sa...

många prioriterar sin tid på fel sätt, skaffar sig för många onödiga prylar som de egentligen inte behöver och på det viset måste de arbeta mer och mer
kramar

soffie sa...

va intressant du skriver idag,å den sista bilden skulle du göra en tavla av såå fin:)

Viktkamp sa...

spännande =)

NatureFootstep sa...

Jag gillar att bestämma över min tid själv. :)

Jag är inte helller så mycket på FB. Men släkten som förut besökte Fotsteg i Rabatten har övergivit den till förmån för FB. Så då fick jag gå dit också. :(

Men du kan ju hälsa på i mina andra bloggar. Du kanske är intresserad av resebloggen. Där skriver jag om Skottland just nu. Och snart blir det Marocko. :)

nftravel.blogspot.com

Fenixmonas sa...

Mycket intressant inlägg! Vi har ingen tid att dribbla med för vi orkar inte! Vi är uppe tidigt, mannen åker till jobbet halv fyra varje dag så sängen intas vid åtta...då har jag allt som oftast jobbat fram till sju...7-7 alltså...och då är den enda fritiden den som vi sover. Därför är de veckor som vi kan ta ledigt då och då oerhört värdefulla för oss...dessa veckor är vår FRITID! Kramiz

Gardenhouse sa...

Ett intressant inlägg!
Tid är det ända vi har...sen beror det ju på hur vi förvaltar den.
Jag tycker fritid är långt mycket viktigare än karriär, arbetstid och måsten skapade av andra...
Lördagskramar Sussi

Annika sa...

Intressant det där! Det gäller att man tar tillvara på sin tid på bästa sätt!

Annika sa...

Intressant det där! Det gäller att man tar tillvara på sin tid på bästa sätt!

Nett sa...

javisst och nog ser jag tiden som viktigare än pengarna :)

Monika Häägg sa...

Tid är värt mycket mer än pengar. Hellre lever jag "fattigt", men rikt på tid och eget skapande:)