Välkommen till min blogg! Här skriver jag om min vardag. En värld av bilder, fotografier, konst, betong, kultur, natur, resor, hästar och en hel massa bokstäver!fredag 25 januari 2013

Om Malaga...

Malaga är porten till Costa del Sol. Hit anländer mängder av turister varje dag. På sommaren kommer turister  från norra Europa som vill solsäkra sin semester. På vintern hyser de populära badorterna övervintrande pensionärer från såväl Skandinavien som England och Tyskland.
Det är inte att undra på att man haft lite fördomar om Costa del Sol. Turistorterna är överexploaterade men visst finns även det genuint spanska här. De flesta passerar Malagas flygplats och tar hyrbilen till semesterorten vid någon överfylld playa. Men Malaga är en gammal stad och gamla städer brukar ha en intressant stadskärna. Förra gången hann vi inte med Malaga. Men denna gång tog vi och spenderade en förmiddag i centrala Malaga.
 Malaga grundades på 1000-talet f.v.t. av fenicierna. Morerna lade staden under sig på 700-talet och spanjorerna återtog staden mot slutet av 1400-talet. Idag finns spår av morerna men den största delen av bebyggelsen är genuint spansk.
 Det finns riktigt smala gränder med riktigt gamla hus på sina ställen. De här låg vid Picassomuseet. Tyvärr blev det inget besök på museet denna gång. Det var för fint väder tyckte sällskapet, men en tapas kunde de ställa upp på.
 Jag skulle nog vilja kalla Malaga apelsinernas stad. Det växte apelsinträd överallt på torgen och längs gatorna, små gator som stora. Så här i december dignade många träd av orange frukter. Men ingen brydde sig om att plocka.
 Hemlöshet finns överallt, även i södra Spanien. När det är behagliga tjugo grader går det rätt bra att sova utomhus. Den här mannen hade valt en av de äldsta portarna i Malaga som sin säng.
 Veckan före jul och det märktes endast på julbelysningen. Annars var det lugnt på gatorna, människor strosade i makligt takt på gator och torg. Det var förhållandevis tomt i affärerna. Ingen julstress här inte.....
Så var det dags för tapas. Svårigheten var bara allt välja restaurang, för tapas finns överallt...
En lunchtapas med en riktigt god öl och att kunna sitta ute i december, vad mer kan man önska sig?

7 kommentarer:

Kors och Tvärs sa...

Ja att sitta ute och äta i december är ju helt OK och om det svårast val man har, är att välja tapasrestaurang, så känns det väl ganska OK. Ha en bra fredag!

Yvonne ♥ sa...

Så skönt ni hade det i Malaga!!! Jag är också försiktig när jag kör i mörkret.Kram !

Augusta sa...

Malaga verkar vara en trevlig stad. Maten ser god ut.

Vad tråkigt att hemlösheten finns överallt nuförtiden.

Trevlig helg!

Livets vägar sa...

Har inte varit där men är bekant med värmen och nöjet av att sitta och äta ute. :)
Fina bilder.
Trevlig helg!

Fenixmonas sa...

Inte dumt alls att kunna sitta ute o äta i december! Ser ut att vara en mysig stad med många små bilfria gator, sånt gillar jag! Kramiz

lavendia sa...

Fina bilder. Alltid roligt att se andra miljöer.Att ligga på stranden ger inte alls samma upplevelser. Apelsinträdet väckte vill ha-känsla.

ansepanse sa...

åh vilka fina bilder och tack för lite historia :)
Sv: din städstrategi är helt rätt :)
kramar