Välkommen till min blogg! Här skriver jag om min vardag. En värld av bilder, fotografier, konst, betong, kultur, natur, resor, hästar och en hel massa bokstäver!söndag 13 januari 2013

Mucho trabajo......eller pallade avocado smakar godast!

 Förra året vi var i Spanien hittade vi ett par övergivna avocadoträd uppe bland bergen. De växer på kanten av en brant ravin och är nog inte planterade där, utan frösådda. Mannen bredvid är fortfarande rätt spänstig så han fick i uppdrag att "palla" några avocado. Tyvärr hann de inte mogna under veckan, utan fick åka med hem till Sverige. I år hade vi två veckor på oss och om vi plockade avocado redan första kvällen skulle de nog hinna mogna, tänkte vi. Att träden stod kvar tog vi för givet, att såga ned dem gör man med livet som insats. På översta bilden ser ni skörden tillsammans med ett par kvistar rosmarin och timjan. Tänk, att kunna ta en bergstur och plocka med sig färska kryddor hem. Det gillar jag.
 På vägen mötte vi en herde och hans hund. Han tog ner sina getter från bergen i kvällningen. Jag frågade honom hur många getter han hade i sin hjord. Trehundra, fick jag veta.
-Mucho trabajo, tillade han och skakade på huvudet. Getterna var inte hans egna utan tillhörde en fabrik i närheten. Herdeyrket är ett fint yrke, tycker jag. Det är vackert att se hur fåren och getterna litar på sin ledare. Om man ska leda djur måste man tillvinna sig djurens respekt och förtroende, något mänskliga ledare skulle kunna fundera över.


Skörden ligger i fatet och mognar.

11 kommentarer:

Oljekritan sa...

Åh tänk att få mogna färska avocados..vilken lycka.
Jag köpte igår. Köper mkt..men ack i bland är de stenhårda..för mjuka eller bruna övermogna..Men ibland är de perfekta..precis som livet..
Kram Karina

Yvonne ♥ sa...

Aha! Ni pallade igen!! De stora hundarna tyckte att det var mysigt med de små.aldrig några bråk! Kram!

Fenixmonas sa...

Pallat sägs ju smaka bäst...fast kanske det i stället är så att det smakar bra för att man plockat själv...Samlaren vaknar i oss! Kramiz

Annika sa...

Det är sådana ögonblick som gör resan lite extra speciell!

lavendia sa...

Jag skulle också palla om jag fick tillfälle. Plocka kryddor i bergen låter också som en bra ide´. Bara man vet vad det är.

starling sa...

Vilka bilder, har du tagit dom? Hur får man dom så i sådana fall?
Det låter så mysigt när folk berättar hur dom plockar färsk frukt och grönt. Gott.
kramar =)

Gardenhouse sa...

Vilken livs kvalité på semestern. Det är j så nice att inte vara i turist stråken bara...
Det vattnas i munnen på mig, åh vad gott!
Kram Sussi

Harry Schlager sa...

Jättefina bilder. En kort fråga, vattenfallet i din panoramabild högst upp. Vilket är det? Kan chansa på att det ligger på Island kanske?

Yvonne ♥ sa...

På vår gata plogar de inte De grusar.Och det gör dom på fler gator här i Höör! kram!

Ninja sa...

Till Harry Schlager,
eftersom jag inte hittade tillbaka till dig via länken.
Tack för kommentaren och roligt att du gillar mina bilder. Vattenfallet är mycket riktigt taget på Island.

soffie sa...

å vilka fina bilder..