Välkommen till min blogg! Här skriver jag om min vardag. En värld av bilder, fotografier, konst, betong, kultur, natur, resor, hästar och en hel massa bokstäver!torsdag 24 januari 2013

Mandlar.....är gott!

Det här inlägget kommer att handla om mandlar. Jag gillar mandel. En homeopat upplyste mig en gång om att mandlar "botar" huvudvärk. Man skulle tugga mandeln noga. Eftersom jag hade mycket huvudvärk på den tiden så "tuggade" jag mandel. Om det hjälpte vet jag inte, men det var gott. Idag har jag inte huvudvärk så ofta, så vem vet? Det kanske hjälper på sikt?
I södra Spanien odlar man mandel. Det  sägs att det är helt fantastiskt när mandelträden blommar. Vill man se mandelblom är inte december den rätta årstiden, men om man vill göra en efterskörd så är den det.......

 Mandelträdens nakna silhuetter är vackra även vintertid
De växer vackert också
 Vi blev helt betagna i landskapet runt Sierra Nevada. Man kan bara försöka föreställa sig hur det ser ut när dalgångarna är vita av blommande mandelträd!
 Jag som aldrig sett mandel på träd var "bara" tvungen att ta den här bilden. Mandlarna sitter fast på kvistarna i grupper. När man skördar träden brer man ut en duk under trädet och skakar ner mandlarna. Förr var det ett mödosamt arbete,  idag använder man maskiner som får träden att vibrera.
 En gammal övergiven gård med sin mandelodling. Även om husen övergivits så har odlingarna överlevt.
 "Pallad" mandel, den var god kan jag berätta.  
 För att knäcka mandlarna använde vi en uråldrig men väl fungerande metod
 Så här års, ser mandlarna ut precis som de gör när vi köper dem i handeln. Vi såg tusentals mandelträd på våra bergsturer men inga stod i blom. Februari är den månad man ska välja om man vill se mandelblom. Skulle vi få se någon mandelblom innan vi for hem? Det hade ju varit underbart.
Vi läste om mandelträd och dess blomning och det visade sig att det fanns stora variationer. Trädens höjd över havet, tidig respektive sen vår, soligt eller skuggigt läge, allt hade betydelse.
När träden väl kommer i blomning har man ungerfär en vecka på sig innan allt är över. Så det fanns en liten, liten chans.....
Om vi hittade ett mandelträd på en skyddande solig sydsluttning så skulle det faktiskt kunna börja blomma redan i december.
 En av de sista dagarna såg vi ett träd på en skyddande sydslutning som började skifta i vitt.
 Jag steg ur bilen för att kunna ta ett par närbilder. Visst är de fantastiskt vackra, dessa små vita skönheter som dessutom doftar.......mandel
Jag bröt av en kvist som fick glädja mig återstoden av dagarna.  I botten av vasen lade jag några slipade stenar från sranden. Stenarna tog jag med mig hem. Hemma köpte jag en liknande vas att lägga dem i.
En enda kvist av en snittblomma har man väl alltid råd med? Och till våren kommer en kvist vide väl till pass.

9 kommentarer:

LyckligaPraliner sa...

Åhh...Tänk att ni fick se mandelträdet blomma, innan ni for hem. Det var nog meningen! Vad härligt att läsa :) Jag visste inte hur trädet ser ut eller blommorna. Inte heller att det kanske är bra att tugga mandel om man har huvudvärk. Jag har ofta huvudvärk. Tror jag ska börja tugga mandel. Tack för tipset!

Kram Ann-Louise

Yvonne ♥ sa...

Vad mycket jag har kvar att se och uppleva! Nu till början med så för jag bara över det vi har spelat in. Kram!

MARIA I KOS sa...

Tack för en trevlig mandelberättelse . Kul att få veta mer om mandeln , man tänker inte på sånt när man köper mandeln i påsen på Coop ;)
Så vackert det blommar . Vilken tur att ni hann se det .
Kram ♥

Fenixmonas sa...

Det är vackert när mandelträden står i blom, vi såg det på Gran Canaria i fjol...Jag har däremot inte sett mandlarna på träden. kramiz

Livets vägar sa...

Åhhh! Nu längtar jag för fullt! Det är jättefint träd som har jättefina blommor som doftar sååååå gott!
Jättefina bilder!
Trevlig helg! :)

ansepanse sa...

vad vackert det måste vara när alla mandelträden blommar, jättefina bilder du visar upp
kramar

Annika sa...

Det var mycket ny intressant information som jag inte hade någon aning om!

lavendia sa...

Vilket vackert och fint inlägg. Jag trodde inte man kunde äta mandlarna direkt från träden. Min syster har ett valnötsträd, som ger massor av nötter, men de ligger ett tag innan de äts.
Vilken tur att ni hann se litet mandelblom iallafall.

Åsa! sa...

Ja, tänk hela den dalen i blom... Det måste vara en fantastisk syn!