Välkommen till min blogg! Här skriver jag om min vardag. En värld av bilder, fotografier, konst, betong, kultur, natur, resor, hästar och en hel massa bokstäver!



torsdag 30 augusti 2012

Stylad sjöbod.....

Det här inlägget handlar om hur det är att bo i en niokvadratare, eller en hästbox. Minimimåttet för en normalstor hästbox är enligt EU-regler nio kvadratmeter. Jag tror att rummet i vår lilla sjöbod är ca 8,5 kvadratmeter. Här tillbringar vi en stor del av våra lediga sommar veckor. Vi ska inte klaga, många människor på vårt jordklot skulle vara glada om de hade tillgång till så mycket levnadsutrymme enligt svensk standard. Men det krävs ändå en del "tänk" för att utnyttja utrymmet maximalt.
Vi gillar läget.......bara några meter ner till morgondoppet. Även om jag avstod från det denna sommar.......elva grader i vattnet är ingenting för mig.
Välkommen in!
Här bor vi. När man har ont om utrymme är det viktigt med förvaring. Man kan helt enkelt inte få för mycket lådor. Den här byrån rymmer förutom kläder, penslar, akvarellblock, fotoutrustning, sängkläder och alla våra väskor. 
Precis innanför dörren får en ampelhängare  tjäna som garderob. På detta sätt får många klädesplagg plats på liten yta.
Under kläderna har jag hängt upp ett par krokar för ett sopset och en flugsmälla. Irriterande flugor som väcker en i soluppgången är inget vidare. Ett par skor får också plats.....
Uppbäddat för att gå till sängs, med min egendesignade gardin i nedfällt läge.....
Tyvärr blev det inte så många smygbad denna sommar, men det blir väl fler möjligheter....
En bukett färska sommarblommor tillhör sommarens fröjder....
Det är som bekant inte alltid vackert väder i skärgården. För lite "ruggigare" dagar köpte jag ett par plädar. Tända ljus och en varm filt är inte så dumt när man vill försjunka i en god bok en regnvädersdag.

Ibland blir det fest.....då gäller det att snygga till sig. Vi fräschade upp vår gamla hallspegel med ny färg och så fick den flytta till sjöboden. Jag borrade hål i några blomkrukor som fick tjäna som förvaring till hårborstar och solkrämer.


Den nedersta fick bli förvaring för laddare och telefoner. Det är så jobbigt att snubbla över sladdar till alla prylar i behov av laddning....
Ovanför sängen har vi en hylla med böcker och korgar. Tro mig, vi lyckades fylla korgarna också.....
Det är trångt men mysigt i vår niokvadratare och med lite smarta lösningar har vi fått plats med både kläder och fritidsprylar.....

onsdag 29 augusti 2012

Minns ljuset....

Sitter här och tittar på sommarbilder och drömmer mig tillbaka. Minns några underbara kvällar kring midsommar. Vi tog bilen och stack ut när vi borde ha gått och lagt oss. Men det var det värt...
 Just runt midsommar tycker jag det är en förmån att få bo i Sverige. Att få njuta av de ljusa sommarnätterna som är så unika för våra breddgrader. Längre söderut går solen ner inom en timme och sedan är det mörkt. Hos oss är det ljust länge och det händer så mycket i naturen.....
 Kommer ni ihåg ugglan som var på besök? En Lappuggla i södra Stockholm måste väl vara unikt....och här sitter den. Nu har jag ingen kamera för att fota ugglor.....men här har ni bildbeviset. Jag har sett den. Vi var ute flera kvällar i rad för att titta på ugglan....
 På ugglans äng gick fullmånen upp....
Solen står lågt och skuggorna blir långa. Det vackra släpljuset som karaktäriserar nordisk midsommar...
Nu är det bara tio månader kvar till nästa gång.....

tisdag 28 augusti 2012

Join the Bubblewar....

 Det var en gång en segelbåt som hade bra fart i farleden....
Ombord fanns ett par glada barn.....
Så fort en båt passerade så bubblade de.....
 Ett moln av bubblor gav sig iväg över vattnet.....
Föreställ dig barnens förtjusning när bubblorna träffade de förvånade solbadande durkslavarna......
Join the Bubblewar!

måndag 27 augusti 2012

Vatten från ovan.....

 Jag har inte vattnat en enda gång i trädgården denna sommar. Om det är bra eller dåligt vet jag inte?
Bevattningen har skötts oklanderligt av himmelens alla regnmoln, som dock inte har varit nattarbetande. Utan snarare skiftarbetande med ovanligt många skift. 
 Som tur är finns det alltid någon blomma som blir extra glad över årets väderlek. Lilla "Princess Fairy" svämmade över alla bredder med sina rosa klasar. Lavendeln hade fullt sjå att sno åt sig en solglimt mellan de hängande grenarna.....

lördag 25 augusti 2012

En snabbvisit på Rugen

Två nätter på Rugen får väl kallas snabbvisit? Men ön ger mersmak, jag skulle lätt kunna tillbringa en vecka här, gärna i någon av de mysiga badorterna och njuta av atmosfären, maten, ölen och sandstränderna.
Denna gång hann vi bara nosa på begivenheterna. Rugen tillhörde östtyskland och är därför inte lika exploaterat som de badorter som tillhört västtyskland. Inte lika flärdigt och inte lika mycket folk i semestertider. Men mysigt och lite gammaldags.....
Häng med.....
 Rugen är en känd kurort, på bilden ser ni kurhotellet i Binz
 De här strandstolarna fick mig att tänka på filmen " I hetaste laget".....
Samma modell som Tony Curtis satt i då han "raggade upp" Marilyn Monroe. Jag hade aldrig sett sådana stolar live förut. Det gick bra att köpa hem en för ca 500 kr. Visst blev vi sugna men var skulle den få plats?


 På strandpromenaden i Binz fanns det mycket att titta på...
 Hitlers semesteranläggning i Prora kommer att få ett eget inlägg. Ett mycket märkligt byggnadsprojekt.....
 Stora djupa bokskogar kan man se och vandra i på Rugen.....
Den speciella klintkusten som är världsarv, måste man givetvis se....mer om det i ett separat inlägg.

onsdag 22 augusti 2012

Nu ska vi ha en.....

....sådan här. Det var faktiskt gott med en limeskiva i ölen. Prova gärna! Det smakar riktigt friskt och fräscht. Jag har ingen bloggtorka i egentlig mening, det finns massor att skriva om, men jag orkar inte.....
Livet har rullat för fullt idag ända till nu...... och nu ska jag äntligen lägga upp benen en stund.

tisdag 21 augusti 2012

Dagen var full.....

Dagen var full och jag blev tom, eller hur man nu ska beskriva det? Så istället för att skriva något så bjuder jag på bilder. Bilder som man blir glad av, för visst blir man glad av föl?




måndag 20 augusti 2012

Årets semester i korta drag....

Vad bättre kan man göra efter den första (överlevda) arbetsveckan, än att drömma sig tillbaka och erinra sig vad de gångna semesterveckorna hade att bjuda detta år?
Här nedan följer en bildkavalkad som sammanfattar årets begivenheter. Ni kan ju fundera på vad jag har varit med om så kommer en utförligare beskrivning så småningom.......







söndag 19 augusti 2012

Annorlunda eftermiddag.....

Jag fick jobba idag. Vi plockade ihop ett improviserat vernissage med teatergänget på Hågelby. Hågelbyparkens sommarteater har använt jobbets tavlor som dekorer. Ett kul och annorlunda projekt. Så idag har jag varit på både teater och vernissage.
Så här backstage är teateryrket inte så glamoröst. Trånga loger och så är det väderkänsligt med utomhusteater. Men idag sken solen även om vinden lekte med tavlorna.
Min väninna som fick hoppa in och jobba med föreställning som betalning, kallade det en annorlunda eftermiddag. Jag är benägen att hålla med....

 Biljettförsäljningen...
 Utställning av dekorerna
 Sedan är det full fart bland tavlorna.....
Här försöker Tartuffe sno åt sig alla "dyrgriparna"



torsdag 16 augusti 2012

Om OS....

Det har varit OS i sommar, mitt i semestertider. När vi kom hem var det en som påpekade det för mannen bredvid med orden:
- Men vad du är brun, du måste ha missat hela OS!

Långt ifrån OS......

onsdag 15 augusti 2012

Kvinnliga bilister har företräde.....

I morse när jag körde till jobbet skulle en elegant man i hatt just kliva ut på övergångsstället. Han tog ett par steg ut i vägbanan och jag bromsade in.
När han såg att det var en kvinnlig bilförare bakom ratten stannade han, tog av sig hatten, bugade och insisterade på att jag skulle köra först.
Det är man inte precis van vid.....
Men visst vore det bra om kvinnliga bilförare alltid hade företräde.........
En egen gräddfil kanske?

tisdag 14 augusti 2012

Sommaren 2012....

Skumt väder....
Vad ska denna sommar gå till historien som? Sommaren som aldrig kom?
Vattentemperaturen på ön var bara ynka 11 grader i augusti. Det har vi aldrig varit med om tidigare. Förra året var det 22 grader varmt i vattnet.
Vi har inte haft sjöbris en enda dag......
Vinden har varit västlig i stort sett hela sommaren. SMHI har varnat för hastigt avtagande vind......vad är det?
Är det när segelbåtarna plötsligt tvärstannar och man riskerar att trilla i sjön? 
Man har lovat oss Englandsvärme.....
När fick vi värme från England sist? Nåja, den uteblev.....
Nya vädertyper har myntats, är extremväder vårt nya väder?
Vädret är för det mesta onormalt så då måste normalt ha blivit extremt......eller?

måndag 13 augusti 2012

Kräftans sång


En kräftskiva hann vi med på ön innan alla semestrar tog slut. Min svåger gillar att sjunga.......helst innan lilla (ja, ni vet).
På sin Iphone har han massor av små visor lagrade, långt fler än (ja, ni vet). Så det blir mycket sång på våra kräftskivor, det kan ta en god stund innan vi får ta (ja, ni vet).
Visste ni om att det finns något som heter Årets snapsvisa? Tro mig, jag har fått höra flera årgångar.....
Efter att ha hört ett antal, knåpade jag ihop en egen som jag anmälde till tävlingen. Då visste jag inte om att man måste åka dit personligen och framföra den. 
Tänk om jag måste sjunga snapsvisor i oktober? Hujedamej! Men det är väl ingen risk......
Här kommer mitt bidrag, melodin är Alf Hambes " Visa i Molom":

Nu rodnar kräftan kraftigt inunder blankom lock
och månen går sin ban utöver stan
och brännevinet kryddats med kummins, dilloms flock
vi önska att det fanns uti vår kran
Glasen vi höjom, sjungom, delom
Tager det gärna helom.....


söndag 12 augusti 2012

Morgonstund har guld i mun....

Vissa morgnar har verkligen det, som den här sommarmorgonen då vi tog båten tidigt till fastlandet för att vi skulle ut och resa.
Andra morgnar har verkligen inte guld i mun.......i morgon t.ex. måste jag gå upp tidigt för att gå till jobbet efter en lång, skön ledighet.
Om det såg ut så här på väg till jobbet hade det kanske varit lättare?

 Gryningsljus över ett spegelblankt hav.....
 Tystnad.....
Guldvatten....
Solen går upp över öarna.....
 Ljuset, stillheten, den blanka tystnaden.......ögonblick av frid. Javisst, har morgonstund guld i mun......