Välkommen till min blogg! Här skriver jag om min vardag. En värld av bilder, fotografier, konst, betong, kultur, natur, resor, hästar och en hel massa bokstäver!



lördag 31 december 2011

Den här dagen för många år sedan....

Det var mycket snö och bitande kallt. Temperaturen visade minus femton grader. Jag gick upp tidigt med en pirrande känsla i magen. Mitt liv skulle komma att förändras för en lång tid framöver. Jag tog en kopp kaffe och tvingade i mig en smörgås. Sedan packade jag bilen. Det mesta skulle komma med en transport från Strängnäs. Men hinkar, en kista med lås och en hel del andra saker var nyinköpta. Min syster hade gått upp tidigt och jag skulle möta henne vid tiotiden om allt gick som planerat.
Jag hann bara packa upp mina saker och ta reda på om allt var i sin ordning innan transporten anlände.....
Sedan gick allt fort, vi lastade ur, stuvade in, pratade en stund, ordnade det som skulle ordnas och transporten och min syster återvände till sin hemadress. Alla åkte hem, det var ju nyårsafton, kvar stod jag och tittade på en fyrbent varelse som nervöst och lite nyfiket betraktade det vackra vinterlandskapet. Nu var det turer till denna plats varenda dag som gällde.....nu var det jag som hade huvudansvaret. Jag hade blivit hästägare!
Något oväntat var det allt och en flickdröm hade helt plötsligt blivit verklighet..........

Det var inte denna häst, men det var en vinterdag lik denna.....
Jag på Frisse vintern 2009

torsdag 29 december 2011

Spontant torsdagsparty.....

Jobbat hela dagen. Tagit kortare lunch för att hinna med allt. Skyndat mig hem för att hinna rida innan det blir mörkt. Blir sinkad i stallet.....är tvungen att handla på vägen hem för att maten är slut. Är både trött och hungrig. Handlar något snabblagat. Plockar ner varorna i kassarna, lyfter upp dem och börjar gå i riktning mot P-garaget.
Då!
- Hej! Kommer du över på middag klockan sju?
Jag tittar upp i ett par mörka ögon. Där står en kille i övre tonåren.
- Mamma är bortrest och jag tänkte bjuda dig och mannen bredvid på middag om du vill? Jag har redan talat med honom och jag vill bjuda dig också, kommer du?

Självklart tackar jag ja! Vad underbart att få sätta sig till ett dukat bord när man är både hungrig och trött.
Vi blev bjudna på tacos, efter hand droppade det in flera spontant inbjudna hungriga gäster. Som mest satt vi tio personer runt bordet, vi skrattade och hade kul. Några hade varit på rea och köpt kläder, andra kom från gymet.
Vilket underbart initiativ på en helt vanlig torsdagkväll!

Party, party......här var det många hungriga gäster!

onsdag 28 december 2011

Förra året i repris.....

Utanför har vi "grön" vinter. Den bjuder inte på värst mycket att fota så jag kör förra året i repris. Jag hoppas att ni står ut med det....
Nu ska jag vara listig och lista ut listmysteriet......återkommer!

tisdag 27 december 2011

Sista semesterdagen är till ända!

Japp, nu är årets sista semesterdag uttagen! Men det kommer fler efter nyår.....
Jag hann med mellandagsrean i min favoritaffär och kom hem med en kofta, en kjol och två jumprar. Normalt är kläder dyra i den affären, men när det är 40% rabatt på plaggen så passar de även min plånbok. Så jag handlar bara två ggr om året där. Efter jul och efter midsommar.
Golvet hann vi lägga klart i lillrummet men när vi skulle spika lister blev det klurigare än vi räknat med så det får vänta tills i morgon.

Jag har kommit på att vinter är väldigt vackert på bild.....så jag bjuder på det!

måndag 26 december 2011

Här händer det saker!

Vårt "blå rum". Tyvärr hamnar det mest skräp här, vilket ingen av oss egentligen gillar, så nu var det dags att ta tag i saken. Så här såg det ut igår när vi röjt ut det mesta....

Äntligen åker det gamla plasttaket ner! Det såg lite dramatiskt ut när det föll...


Inte kan man tro att den här högen är ett tak? Hur kan man bara komma på att man ska ha ett plastskynke som tak?

Så här långt har vi hunnit idag. Nya tapeterna är på plats och nästan en tredjedel av golvet är lagt. Tänk vad man kan förändra känslan i ett rum.....
Nu ska lillrummet bli en kombinerad ateljé och gästrum är det tänkt. Får se om vi lyckas?

Medan vi var upptagna inomhus hände detta utanför....

Hur i all världen gick det här till?

Det var inte halt ute. Teorin gick ut på att antingen hade chauffören åkt för långt och försökt vända bussen, eller också hade han måst väja för att förhindra en olycka. Klurigt värre att bärga den bussen med diken i bägge ändar.

söndag 25 december 2011

Lugnt och nästan skönt......


Här tar vi det lugnt. Vilar. Äter gott. Umgås. Och så har vi börjat renovera så smått! Vi tycker det är perfekt att renovera någonstans när vi ändå har en längre sammanhängande ledighet. Jag har tagit en semesterdag och så arbetar jag bara två korta dagar nästa vecka. Nu är det "lillrummet" som ska få sig en uppfräschning. Kan det bli en kombinerad ateljé och gästrum? Det återstår att se......?

December är så grön så grön......idag var det hela sex grader varmt och sol. I rabatten blommar min rosa "Princess Fairy" ros. Den har blommat i november tidigare år, men aldrig i december. Mina tomater håller på att mogna och plantan på altanen håller nu "äntligen" på att förtorka. Och vet ni jag tror att det beror på näringsbrist. Mogna tomater i slutet av december det ni!
 Egentligen borde det se ut som på bilderna från förra året....




fredag 23 december 2011

Vintersol....

Idag får man verkligen leta efter den.....vintersolen.
Här regnar det, men jag ska ut en sväng ändå. Frisk luft och motion har ingen tagit skada av trots dåligt väder. Jag bjuder på en bild från förra året då vi hade både snö, sol och bitande kallt. Jag måste säga att föredrar värmen ändå......
Livet blir så mycket enklare med mindre kläder, mindre snöskottning och mindre framgrävning av bilar.
Men vackert är det ju inte.....gråblask och regn.

torsdag 22 december 2011

Bjuder på solkatter!

Idag är det årets mörkaste dygn. Vad passar väl bättre än att bjuda på ett gäng riktiga solkatter? De här katterna hittade jag i en gränd i "vår"grannby Frigiliana. Av oss populärt kallad "Frigolito", hur ska man annars komma ihåg alla namn? De här katterna njöt av decembersolens sista strålar med utsikt över bygatan nedanför. Inget undgick deras uppmärksamhet, även om de brydde sig mycket lite om mig och min kamera.
Ingen by utan gränd utan katt....






onsdag 21 december 2011

Det känns fullt och tomt samtidigt....

Jag känner mig tom i huvudet och samtidigt alldeles proppfull. Jag tror att jag håller på att smälta intryck. En vecka går så fort, både hemma och borta. Att på bara några få timmar kastas från sandstrand och vågor till arbete och möten är omtumlande. Lite häftigt samtidigt, att man med bara några timmars mellanrum kan byta ut solstolen på stranden i Nerja mot den egna sängen i Sverige. Men är vi verkligen gjorda för det här?
Att byta snö mot sol på bara ett par timmar är jag med på, men tvärtom?
Nu ska jag lägga mig på sängen och smälta......det här!






tisdag 20 december 2011

Nu är det bara två dagar kvar!

Nu är det bara två dagar kvar innan ljuset återvänder! Att passera midvintersolståndet är viktigast för mig den här årstiden. Tänk om ett par veckor är det redan ljusare....



Då kanske man snart kan sitta ute igen?

måndag 19 december 2011

Varning för konstigt inlägg!

Eftersom jag arbetar med konst är jag förmodligen lagd åt det mer konstiga hållet. Det här bildspelet är  tillägnat konsten och mitt specialintresse. När jag besökte Spanien var det för att i första hand besöka Alhambra. Jag är fascinerad av den moriska arkitekturen och arabeskerna. Morerna erövrade den iberiska halvön på 700-talet. De var i huvudsak berber och hade islam som religion. Arabeskerna består av avancerade blomslingor och bladverk som upprepar sig, delar sig och kombineras i oändliga variationer. Eftersom man inom islam inte får avbilda människor eller gud, är det genom arabeskernas meditativa upprepning, variationer och symetrier man hoppades få kontakt med evigheten....


Patterns of Alhambra on PhotoPeach




Det var mörkt inne i Nasrid Palaces vilket gjorde det svårt att fotografera. Därför är en del bilder suddiga. Lägg märke till resterna av färg på ornamenten. Man kan bara tänka sig hur det såg ut när alla kulörer var intakta......

söndag 18 december 2011

Åter till femtiotalet?

Precis innan vi åkte till Spanien släckte de ner vårt områdes centralantenn. Det betyder att vi inte har någon fungerande TV. Förra året vid den här tiden investerade vi i en stor platt TV. Men det spelar ingen roll nu, när den endast är stor, svart, tyst och platt....
Vad göra? Visst, man kan investera i en ful parabol......eller också njuta av tystnaden. Vi bestämde oss för att flytta oss tillbaka i tiden ett tag och se hur det fungerar.
Och om man nu ändå är tillbaka på femtiotalet så.....i den lokala matbutiken hittade jag en dubbel dvd som jag köpte.
Vad sägs om mysiga hemmakvällar med Bröderna Cartwright?

lördag 17 december 2011

Åter Sverige....

.....med mycket i bagaget. I form av upplevelser och intryck. Målet för resan var som sagt Alhambra och här kommer ett smakprov....

Alhambra 2011 on PhotoPeach


fredag 9 december 2011

Om vikt och betydelse.....

Vikt och betydelse skiljer sig helt klart åt.
Vissa personers ord väger exempelvis tyngre än andras.
Den här gången är min resväska dubbelt så dyr som jag är. Ninja, på nästan 70 kilo ( jag behöver dock inte betala för min egen övervikt ) kostar 167 kronor x 2 till Malaga och resväskan på 15 kilo, kostar 330 kronor x 2 till Malaga tur och retur.
Resväskan får absolut inte öka i vikt under semestern men det får däremot jag göra. Jag ska göra mitt bästa, pina colada, sangria och paella, here I come.....
Ryanair är noga med alla vikter utom passagerarnas. Hur vore det med en mer hälsoinriktad profil?
Men de kanske tycker att det räcker med att man bantar under själva flygningen?

En flygtur över Alperna....

torsdag 8 december 2011

Vad tänker ni på när ni hör ordet semester?

Jag ser fram emot en lugn första kväll och kanske ett glas vin.....sedan tänker jag på min sköna säng. Åååååh, bara tanken att jag kan välja när jag vill kliva upp är helt underbar.
Efter det tänker jag på kaffe.....doften av nybryggt kaffe som jag kan koka i myskläder och morgonrock. Om jag är hungrig rotar jag fram något i skåpen och om jag är mätt låter jag bli....
Sedan mornar jag mig i lugn och ro....och funderar på vad jag ska göra idag? Det är semester det.....

En bild av mig på semester.....på bryggan en sommardag

Idag har jag tittat på näckrosor....

Vi gjorde ett förmiddagsbesök på Moderna Muséet för att se tavlor av  Monet, Turner och Twombley. Idag har jag sett näckrosorna blomma....och det i början av december.
De här näckrosorna blommade i en trädgård i Torekov en sommar. Kanske husets ägare var förtjust i Monet?

onsdag 7 december 2011

Lång onsdag....

Det finns bara en sak att säga om denna onsdag och det är att den blev ovanligt lång. Inte fanns det någon bänk att sätta sig på heller....
Så här mycket snö har vi inte ännu, men ett lager puder täcker marken....bilden är från vintern 2009

tisdag 6 december 2011

Det ligger något i det du säger....

Kommer ni ihåg "Dagens Ros"? Idag är den din, varsågod!

Idag var det min tur att lyssna på Kay Pollacks föreläsning "Att välja glädje". Han berättade om de kurser i personlighetsutveckling som han gått i USA och vad det lärt honom som människa.
"Den enda person man kan ändra på är sig själv, det går inte att ändra på alla andra och dessutom är de många fler"
Det ligger något i det...
Ett uttryck som man för övrigt skulle använda sig av ofta.....för att avväpna och bekräfta.
Visst är det intressant med en självanalys emellanåt......att exempelvis ens tankar och associationer säger mer om oss själva än den som fått oss att tänka och associera....
Jag är det jag tänker. Tänk om alla dina tankar stod skrivna på en stor display ovanför huvudet?
Skulle du vara stolt över dina tankar då?
Ska jag svara helt ärligt? Ibland......

måndag 5 december 2011

Svårmotiverad.....är det sådan man är?

Är man svårmotiverad så här års? Solen sken idag men när jag väl kommit hem från jobbet hade den gått i moln. Ute var det kallt och småblåsigt. Jag satte på en panna kaffe....
Vem har sedan lust att klä på sig och gå ut? Men det är ju så skönt efteråt, när man kommer in igen....
Egentligen är det rätt korkat att gå ut när man har det skönt......bara för att man ska få komma in och ha det skönt igen? Är det någon som fattar logiken i det?
Men det är ridning idag.....och motion är bra, speciellt så här års när man tenderar att röra sig mindre.
Så jag bytte om och åkte iväg. Det var mörkt men månen lyste....
Jag tog en ridtur i månskenet mitt bland förskrämda harar och rådjur.
Och nu känns det så bra.... att jag kom ut och motionerade mig idag.

Snart kan det se ut så här!

söndag 4 december 2011

Jag känner doften....

Idag kände jag doften av snö......
Snön hänger i luften, det har blivit tillräckligt kallt för att det ska kunna snöa. Jag var tvungen att se efter om jag hade rätt. Jag tittade på väderprognoserna och jo, det kan falla snö den kommande veckan. Nederbörd lovades i form av regn eller snö....
Det hjälper inte att klaga när det är december.....

lördag 3 december 2011

Det är inte alltid lätt att göra det lätt för sig....

Förra året i december.....

Igår hade jag ingen lust att laga mat. Mannen bredvid beställde därför räkor. I frysdisken hittade jag förutom räkor, havskräftor till extra pris. Jag har aldrig ätit havskräftor förut, så jag tänkte att vi kunde prova. Jag tinade dem i kallt vatten och trodde att de var kokta som räkor. Men tji fick jag......jag provsmakade en kräfta och den smakade bläääää.
Hjälp! De är råa, tänkte jag. Hur gör jag nu?
Som tur är finns internet......så jag googlade och hittade anvisningar för hur man kokar havskräftor.
Det var bara att plocka fram den stora grytan. Enligt receptet skulle man spara lagen och använda den som fond till en soppa.
Det är väl lika bra att koka soppa, när jag nu ändå får börja stöka i köket, tänkte jag. Sagt och gjort, jag kokade havskräftorna samtidigt som jag skalade potatis, selleri, morötter och lök som jag hittade i kylskåpet.
När kräftorna var kokta silade jag av lagen och lade i alla ingredienserna plus en laxbit som jag hade i frysen......det blev mycket soppa av lagen.
Mannen bredvid såg förvånad ut när han kom hem och såg att det var storkok i köket....
- Skulle inte du ta det lugnt idag?
- Jo, men kräftorna var råa.....och när jag ändå började koka så kunde jag ju koka lite till.
Så nu kan vi äta fisksoppa i morgon, och i morgon, och i morgon....

fredag 2 december 2011

Morgonro...

Jag tittar på klockan men bryr mig inte om den.........inte just nu. Jag har en tid att passa idag men inte än. Denna morgon gör jag vad jag vill.....
Hunden på bilden låg och sov mitt bland alla fötter på den trånga gågatan. Den lät sig inte störas...
Mitt i rusningen och vimlet njöt den av skuggan och stenarnas svalka. Det andra,
som vi människor höll på med, angick inte den. Ibland när det är mycket omkring oss, krav, stress, jäkt och för all del egna ambitioner som trycker på, så borde vi göra som hunden på bilden. Hitta en plats av ro....mitt ibland alla måsten och krav. Jag är inte bra på det....men jag har blivit bättre, mycket bättre....

torsdag 1 december 2011

Nu börjar nedräkningen......i alla fall för mig!


Tänk, för en månad sedan såg det ut så här. Vilken fantastisk höst vi har haft......mannen bredvid och jag lunchade ute långt in i oktober!


Två gånger har jag behövt skrapa rutan på bilen......skönt, även om jag inte tror att jag slipper undan med det denna vinter. Nu är det "bara" tjugotvå dagar kvar innan ljuset återvänder....
Det är om exakt tre veckor idag. Och jag tänker förkorta den mörkaste tiden i år med lite spansk sol!

Tro nu inte att jag är alldeles emot det vita.....jag ser fram emot att se Sierra Nevadas snöklädda toppar och så är jag mycket förtjust i körsbärsblom.....för efter vinter kommer vår!