Välkommen till min blogg! Här skriver jag om min vardag. En värld av bilder, fotografier, konst, betong, kultur, natur, resor, hästar och en hel massa bokstäver!



måndag 31 oktober 2011

Axlarna sjönk....fem centimeter!

Det här har jag gjort idag! Jag tänkte först ta bilen till tunnelbanan för att vinna tid. Men mannen bredvid tyckte att jag skulle ta en promenad och titta på träden. Och när jag tänkte efter så hade jag ingen tidspress, jag är bara van att ha det....

Träden på väg till tunnelbanestationen är verkligen vackra i år!

Jag närmar mig centrum och kliver på tåget in mot stan...

Vid Östermalmstorg kliver jag av...

Jag är på väg hit....men....

Jag skulle ju titta på träd och när jag såg att hela Humlegården var full av vackra höstträd, var jag helt enkelt tvungen att ta en promenad där och titta på fler träd...

Efter en härlig promenad bland ekar, almar, kastanjer och bok checkade jag in på Sturebadet.

Jag fick ett par tofflor, en badrock, en handduk och en necessär med spaprodukter. Min väninna som arbetar som massageterapeut på Sturebadet sade att jag skulle komma i god tid innan behandlingen. Jag började med att bekanta mig med omgivningarna. Eftersom det kurrade i magen så beslutade jag mig för att starta med lunch....

Jag beställde in lätthalstrad gravad lax på salladsbädd. Man ska inte äta för tungt om man ska träna....
Jag konstaterade att gymet hade alldeles för avancerade maskiner för mig. Det skulle ta alldeles för lång tid att lista ut hur de fungerade. Susanne Lanefeldt ledde ett gympingpass, det såg roligt ut men jag hade inte rätt träningskläder för ett sådant "svettigt" pass.

Så det fick bli bad. Visst ska man bada på anrika Sturebadet. Vattnet håller behagliga 28 grader så det är bara att simma på.
Sedan var det dags för behandlingar. Jag fick ansiktsbehandling, aromabad och massage av min vännina.
Efter massagen hade axlarna sjunkit fem centimeter! Min väninna hade gjort ett kanonjobb med nacke och axlar.
Jag blev trött efter behandlingarna och lade mig för att njuta av värmen i Aromarelaxen....

Sturebadet är fräscht och man har tillgång till många aktiviteter. Badprodukterna och stylingprodukterna är lyxiga och utrymmena väl tilltagna. Jag hann inte med en bråkdel av det som går att göra under min eftermiddag trots att jag var där i över fem timmar!
Nästa gång kommer jag nog att åka när det är kallare ute och jag behöver tinas upp.....
Sammanfattningsvis så var det ett bra sätt att använda friskvårdspengen på!

På hemvägen var det redan mörkt. Men jag kunde inte låta bli att titta på träden ändå....

söndag 30 oktober 2011

Fantastiskt!

Fantastiskt! Det var det genomgående ordet idag......det finns så mycket som kan vara fantastiskt. Alla färger i naturen är fantastiska just nu. Våra körsbärsträd är fantastiska.......de är fantastiska på våren när de är översållade med blommor och de är fantastiska strax innan löven gör sorti.

Vi var inbjudna till en examen idag. De som gått utbildningen tyckte att den var fantastisk......och vi som blivit inbjudna tyckte programmet var fantastiskt!

För att tycka att något är fantastiskt så måste man ha förmågan att uppskatta...
undrar om man inte alltför ofta går förbi allt det fantastiska utan att reflektera över det?
I alla fall blev jag påmind om att det finns mycket i livet som är just fantastiskt, om man föredrar att beskriva det på det sättet....

lördag 29 oktober 2011

Bästa botemedlet....

Körsbärsträden i vårt område är helt fantastiska just nu...

Bästa botemedlet mot stress för mig är att ta en ridtur. Inget får mig att koppla av så bra som hästar. Då måste jag släppa alla andra tankar och bara koncentrera mig på hästen under mig. När jag har varit i stallet en stund känner jag hur all stress bokstavligen rinner ur mig.....
På andra plats kommer miljöombyte och vacker natur.....men huvudsaken är nog att man gör något man tycker om och är intresserad av. Om det inbegriper en fysisk aktivitet så brukar det fungera bättre.
Vad får dig att varva ned?

Överraskning!

Idag bjuder jag på överraskning!
En och annan har redan sett att det varit något på gång, men inte alla. Jag bytte bloggdesign för en tid sedan för att få fler möjligheter. Nu har jag bestämt att sidan "Mina resor" ska få övergå i en tilläggsblogg. Det blir mycket lättare för mig/er att få ordning på inläggen på det sättet. Vill man läsa och få tips om en speciell  resa så ska man kunna hitta dit direkt. Jag kommer att lägga in text och bilder när jag har tid och lust. Men de olika platserna har egna etiketter så om ni använder er av etikettsfunktionen så hittar ni alla inlägg om en viss plats på samma ställe. För att komma dit ni vill så klickar ni helt enkelt på bilderna till vänster på sidan. När ni läst färdigt hittar ni en länk till höger som tar er tillbaka hit!
Jag kommer också att skriva om Sverige så småningom. Enjoy!
Ressugen? Läs mer om Island genom att klicka på bilden som föreställer Island till vänster på sidan.

fredag 28 oktober 2011

Stress och återhämtning.....

Så länge det finns tid för återhämtning gör inte stressen någon skada. Jag var på en föreläsning om stress för ett par år sedan. Jag lärde mig att långvarig stress skadar imunförsvaret, men att så länge kroppen får tid att återhämta sig så reparerar den sig själv. Kroppen klarar stress bra under en kort tidsperiod. Men redan efter ett par dagar av negativ stress börjar kroppen brytas ner. Man hade undersökt elitidrottare som utsatt kroppen för hård träning och sett att om träningen var för intensiv så bröts kroppen ned istället för att byggas upp.
Om du har mycket att göra så se till att planera in en dag för vila....
Ett par dagars överbelamring råkar vi alla ut för emellanåt, men det klarar vi.
Idag är det vilodag för min del....jag har visserligen en hel del att pyssla med. Men det får gå i ultrarapid idag.......och det som inte hinns med får helt enkelt vara.

torsdag 27 oktober 2011

Förfredagsmys.....

Idag gjorde min kollega mig sällskap på mitt "förfredagsmys". Det känns busigt att ha fredag när en arbetsdag återstår.....i alla fall för henne. Vardagsfest är inte dumt alls.....i alla fall för mig som har sovmorgon i morgon.

Om varje vardag är en fest blir livet så mycket roligare!

onsdag 26 oktober 2011

Stressfaktorerna kör ihop sig.....

Det är inte klokt vad det kan köra ihop sig ibland. Jag läste någonstans att en stressforskare hade sagt att man bara bör ha två tider att passa varje dag. Det skulle i så fall innebära jobbet och en aktivitet till per dag.
Lyckas ni? Jag brukar ha det i åtanke när jag planerar.......men....
Många gånger handlar det inte om mig själv utan att aktiviteter måste utföras tillsammans med andra och kanske inom en fastställd tidsram. Att samordna människor både inom och utanför arbetsplatsen är inte lätt.
Igår hade jag fyra tider att passa och ett par förberedande aktiviteter som måste bli klara innan jag gick och lade mig. Jag var igång från klockan sju på morgonen tills jag stupade i säng klockan halv tolv....
Det är tur att min fredag börjar redan i morgon.....


Det är en underbart vacker höstdag även idag, här är bilder från helgens promenad....

tisdag 25 oktober 2011

Mina Speglingar......

Höstspeglingar.....
Gula löv som speglar sig vid "vår" badplats. En meditativ sommarsorti.....idag hade jag behövt sitta här en stund och stanna upp. Jag gör det nu.....en stund på bild. För jag har ännu en del förberedelser kvar innan en ny dag kan gry....

måndag 24 oktober 2011

Granne med gravarna.....

Det kanske inte låter så trevligt. Men vi bor nära ett par gamla bosättningar från bronsåldern. Och finns det bosättningar så finns det även gravar. Ett par hundra meter från vårt hus ligger ett stort gravröse. En del kallar röset för kungagraven. Trots att jag har bott här länge så har jag aldrig bestigit den. I helgen var det dags att klättra bland stenarna.

Det är en skaplig hög och rätt knivig att bestiga. Men jag tänkte att om stenarna legat här sedan bronsåldern så borde de ligga kvar även om jag kliver omkring i dem.

Det här såg ut att vara öppningen till graven....
Rätt märklig sedvänja att kasta upp så mycket sten över en död gubbe. Om det nu är så att det är en kung  begraven?
- De ville väl vara säkra på att han inte skulle komma upp igen, konstaterade mannen bredvid för ett antal år sedan.
Vår slutsats blev att "ju elakare gubbe, desto större hög"
Det måste vara en riktig elaking som ligger begraven här.......

söndag 23 oktober 2011

När höstmörkret närmar sig.....börjar festerna :)

Idag har mannen bredvid och jag ätit lunch tillsammans i trädgården. Undrar om vi ska slå rekord i år? Vi tog på oss tröjorna och satte oss i solen. Jag älskar den här hösten....
Jag är fortfarande barbening......
Nästa helg ska vi på examensfest i Arboga. Och i november är vi bjudna på Bond-party.
Mannen bredvid får ta mörka kostymen och jag som Bondbrud?????
Pjaaaaa......jag är nog i äldsta laget, men coctailfodral och håruppsättning ska jag nog kunna fixa. Och rollen som Miss Moneypenny får väl duga? Då kan man bara ha ett par "fruktansvärt fel" glasögon till.
En god vän till mig som har en uppsättning festblåsor och en dotter som är frisör har lovat ställa upp. Och vad tar man med sig till värdinnan? En Bollinger?
Bästa väninnan hade en pistol också berättade hon, men jag har ingen licens....sååååå det får nog bli en skumpa!
Nu ska jag gå och prova fodralen....
Ni får titta på höstsverige under tiden.



lördag 22 oktober 2011

Vänner med historia...

Igår var jag på fest. En riktig dunderfest.......en fest med vänner som vi har en historia ihop med. Vänner med historia, kallar jag vänner som jag vuxit upp med och som jag har levt parallellt med i hela mitt liv. Vi har kört in på olika stickspår i livet emellanåt, men vi återförenas på samma station med jämna mellanrum.
Igår befann sig några av oss på samma station igen, närmare bestämt på Aspuddens tunnelbanestation i södra Stockholm.
Tiden gick fort.....vi hade mycket att prata om. Det blev sent...riktigt sent. Det hör till undantagen att jag tar nattåget. Men igår steg jag av tunnelbanan klockan halv tre på morgonen.......det kändes ungt och lite busigt på något vis.

Hade det varit sommar hade jag kommit hem till solens första strålar, sånt hände förr ibland!

fredag 21 oktober 2011

Det här gillar jag!

Att kunna äta ute i solen i slutet av oktober. Nej, vi har inte ställt undan utemöblerna. Det är väl i morgon man ska göra det?
"När det blir sommartid ställer man fram utemöblerna.......när det blir vintertid ställer man tillbaka utemöblerna"
Fast jag ställer bara tillbaka klockan och sover en timme extra. Den där extra sovtimmen tycker jag om....
När det gäller våra utemöber tar vi in dem när snön kommer.  Förra året tror jag t.o.m. att det hann snöa på dem innan de bars in i förrådet. Inte kan man missa dessa underbara, soliga, vindstilla höstdagar bara för att det inte finns någonstans att sitta!

Utsikt från altanen förra helgen!

torsdag 20 oktober 2011

Idag är det fredagsmys....

Nej, jag vet att det är torsdag. Men eftersom jag är ledig på fredagarna känns det så lyxigt att önska kollegorna trevlig helg och bege sig ut i ledigheten redan kockan två på en torsdag.
 Därför har jag två "fredagkvällar" varje vecka........som jag kan mysa på om jag vill.

Fredagsmys för mig är att avsluta veckan med en avkopplande ridtur på Liza....

God mat och tända ljus har också en hög mysfaktor....

onsdag 19 oktober 2011

Om klokskap.....

Den som är klok lyssnar till den vises förebråelser
men den som är rättfärdig i sina egna ögon lyssnar till dårarnas sång....

Ett flertusenårigt ordspråk som gäller än idag....


tisdag 18 oktober 2011

Björken, nordens svar på palmträdet?



För visst är den lika exotisk och vacker som palmträdet? Björkar är vackra alla årstider. De är fantastiska i sin gula skrud just nu. Lika vackra på våren med sina skira "mössöron". Härligt somrigt gröna med sina lysande vita stammar på sommaren och underbara när de står klädda i gnistrande vinterskrud!
Björken kan man verkligen njuta av alla årstider. Som en bonus värmer den gott i brasan om en månad eller två.......
 I en stor familjepark i södra californien hittade vi en ynka något vilsen björk. På en skylt stod det att det var en äkta nordisk björk.....många besökare tittade beundrande på den vita stammen. Det finns inte så många träd med vita stammar, de amerikanska asparna är mer grå. Vi betraktade också den ynkliga lilla björken.......tänk om besökarna hade fått se våra praktfulla björkskogar i stället?

måndag 17 oktober 2011

Mitt nästa hus.....

Mitt nästa hus ska ha....
  • Ett riktigt tak (läs det ska inte vara platt)
  • bergvärme och treglasfönster ( läs låga driftskostnader)
  • Öppen spis (läs mysfaktor och värmekälla)
  • Vedspis ( läs hög överlevnadsfaktor)
  • Tvättstuga ( läs ett badrum är ett badrum och inget annat)
  • Bra material genomgående (läs lättstädat och tåligt)
  • Självavfrostande kyl och frys ( läs jag har annat att göra)
  • Gott om förrådsutrymmen ( läs jag har tröttnat på att leta)
  • Och det ska definitivt inte vara så stort som på bilden ( läs för övrigt gillar jag sekelskifteshus med punchveranda, snickarglädje, torn och tinnar)

söndag 16 oktober 2011

Sista båtturen på ett tag...

Idag åkte "lillbåten" upp på land. När vi tömt alla vattenledningar, hällt glykol i alla rör, rensat spisar och frostat av frysar, tömt vattentunnor och rensat skåp var det dags att ta den allra sista båtturen för säsongen till varvet. Det var alldeles blankt på havet, solen sken och öarna började skifta färg till orange och gult. Det kändes riktig "lyxigt" att få ta en tur genom en höstsprakande skärgård. För åtta veckor sedan var det tjugotvå grader i vattnet och vi solade och badade på klipporna. Idag var det plusgrader och om åtta veckor är det nog minusgrader. Vi väntar några veckor till innan vi återvänder till ön.... vi väntar tills det åter blir plusgrader.

lördag 15 oktober 2011

Stängningsdags....

Sommaren är slut. Sommarhuset ska "nattas" för vintern. Båtar ska upp på land. I år är det första gången det är vår tur.....

fredag 14 oktober 2011

Vad man får och vad man inte får göra på en blogg?


I Sverige får du fota gårdar och hus utan särskilt tillstånd. Men i Frankrike behöver du en s.k. property release.

Det är inte så lätt att veta. Man får inte lägga ut bilder på människor där man tydligt kan identifiera dem utan deras medgivande. Undantaget är vissa offentliga platser som gatuvimmel och publik. Personer som uppträder i offentliga sammanhang, som exempelvis politiker är också undantagna.
I vissa länder får man inte fota privata platser, som hus och gårdar utan att ha en s.k. property release.
Det är naturligtvis förbjudet att kopiera bilder och texter utan tillstånd. Det är ett brott mot upphovsrättslagen. Tyvärr är det vanligt att i synnerhet bilder stjäls på nätet. Det är en av anledningarna till att jag raderar mina album.....
Jag kommer att lägga ut bilder även i fortsättningen men i betydligt mindre format.
En del personer har förlorat jobbet pga att de uttryckt vissa åsikter på sin blogg. Om man anger exakt var man arbetar kan det i vissa fall betraktas som illojalt om man uttrycker uppfattningar som strider mot arbetsgivarens policy. Vi kommer snart att ha ett möte på vår arbetsplats angående vad man får och vad man inte får skriva på sin blogg. Det ska bli intressant att se vad de kommer fram till.

torsdag 13 oktober 2011

Dagens höst....

Det är så vacket ute nu att jag bara njuuuuuuter!

Jag har bytt bloggmall vilket ni kanske har märkt. Den här mallen har fler möjligheter. Men mycket på bloggen är fortfarande i oordning. Jag har raderat mina album vilket gör att många av bilderna i bloggen är borta. Jag kommer att restaurera vissa av dem. Så mycket arbete återstår. För en person som jag utan någon som helst datautbildning tar det tid.....
Tid att lära sig om koder, krympa bilder och annat....det är som att lära sig ett nytt språk i en ny värld. Men det går.....även om det går långsamt.
Mannen bredvid tycker att jag är en datanörd, därför att det tog många långa timmar att fixa den här designen. Men nu är den min och ingen annans. Bloggkanten är dekorerad med mammas hortensior.....och Headern föreställer ett isländskt vattenfall som jag fotade när jag besökte ön. Enjoy!

onsdag 12 oktober 2011

Skrapsäsongen har börjat!

Idag är är vintern i antågande. Det är ingen återvändo längre. Även en enveten barbening som jag måste inse att sommaren har lämnat oss. I morse sade vintern "God morgon". Jag tittade på bilen med fasa......nattfrost!
Skrapsäsongen har börjat! Är det något som jag tycker riktigt illa om så är det att skrapa rutorna på bilen och sätta mig i ett iskallt förarsäte. Eller ännu värre, man måste skotta fram bilen först, sedan skrapa rutorna och sätta sig i ett iskallt förarsäte......

tisdag 11 oktober 2011

Ny design, nytt innehåll??

När ett företag byter ägare brukar man fräscha upp företagets yttre attribut för att visa omgivningen att det är något nytt på gång.
Den här bloggen byter inte ägare, men den kommer att få ett nytt mer personligt utseende.


Det är bra att byta perspektiv emellanåt....då ser man livet ur en annan vinkel.

måndag 10 oktober 2011

Kvarnar och gamla bruk

Visst önskar man att kafferasten var längre ibland? Men jag har inte haft rast i flera dagar...långt därifrån!
Vi tog en sväng ut i sörmland för att se på hösten och plocka svamp. Det är ju som bekant ett alldeles otroligt svampår i år. Tråkigt nog har jag inte kunnat ägna så många timmar åt skogen denna höst men ett par vändor i svampskogen har det blivit i alla fall.
Nu är hösten som allra bäst hos oss så det är bara att njuta av alla färger. Med kameran i fickan så fick jag med en del utav det vackra på bild.....
Följ med till en gammal bruksmiljö...






torsdag 6 oktober 2011

Kaffedags....

Kaffe med utsikt...
Kaffe och mysiga platser hör ihop. Kaffe på altanen. Kaffe på balkongen. Kaffe på trappen. Kaffe i bersån.
Det finns ställen där det är särskilt gott att dricka sitt kaffe. Helst ska solen värma, fåglarna sjunga och så ska man se något vackert. Det kan vara havet eller en prunkande trädgård.
Ibland är det trevligt att dricka kaffe tillsammans med någon man tycker om. Utbyta tankar och funderingar över en kopp kaffe. Men det är minst lika trevligt att avnjuta sitt kaffe i avskildhet.
Att unna sig att koppla av en stund, att njuta av stundens stillhet och förssjunka i sina egna begrundanden.
På bilden ser ni en av mina favoritställen. Att avnjuta morgonens första kopp kaffe på altanen i solen med hela havet utanför är dagens "guldstund".

onsdag 5 oktober 2011

Det finns ett hus i Afrika.....

Jag bläddrade bland mina bilder och fann ett hus i Afrika. I Masaka finns det en kulle som höjer sig ovanför de andra husen. På kullen ligger ett vitt hus i kolonialstil inbäddat i grönskan....

Runt huset finns en trädgård med blommor av alla de slag....
Det regnade den första dagen, ett milt uppfriskande stilla regn som upphörde på eftermiddagen.

När solen kom fram återvände färgerna....

Till huset hörde hunden Fanta. Han vaktade huset och dess invånare mot oönskade besökare. De kunde vara både tvåbenta, fyrbenta och flerbenta. Fanta visste precis vad som förväntades av honom och skötte sin arbetsuppgift väl.

I trädgården växte förutom alla blommor även frukt. Här hänger en avocado på tillväxt.

Vårt sovrum. Moskitnät och vattenflaska, ett måste i Afrika. Vi sov gott här. Sängarna var sköna och det var mörkt och tyst på natten. Temperaturen var runt tjugo grader. Klimatet i Masaka är perfekt, det är mellan 20-25 grader året runt.

Innan vi for iväg på safari hängde vår värdinna tvätt. Det går bra att torka tvätten utomhus hela året.

Varje dag besöktes trädgården av fåglar. Artrikedomen var stor och trädgården populär. Ett femtiotal olika arter besökte trädgården. Vi såg allt ifrån vävarfåglar och papegojor till hökar och örnar.
På bilden är en grupp Ibisstorkar på besök.

Fågelbadet var ett populärt tillhåll och från den delen av trädgården hade man en underbar utsikt över dalen.

Vi tillbringade några sköna dagar i detta hus en vinter. Det finns vackra platser på denna jord.
Jag är tacksam för att jag fick möjlighet att besöka detta hus och denna trädgård några dagar i februari 2009. Sannolikheten att jag kommer att återvända hit är dessvärre mycket liten.....
Undrar du var Masaka ligger? Det ligger i Uganda.
Vill du följa med på safari i Uganda? Då kan du titta på bildspelet....

Min Ugandiska Safari 2009 on PhotoPeach