Välkommen till min blogg! Här skriver jag om min vardag. En värld av bilder, fotografier, konst, betong, kultur, natur, resor, hästar och en hel massa bokstäver!



måndag 29 augusti 2011

Sista sommardoppet?

En sommar utan ett avslutande augustidopp på vårt torpställe är ingen sommar! I helgen hade jag möjlighet att åka ut till mina föräldrars torp och ta det sista sommardoppet. Det var fortfarande tjugo grader i vattnet. Jag simmade ut till flytbryggan, lade mig där och bara njöt. Det kändes som om jag låg ensam i sjön med en ram av björkar omkring mig. Det var alldeles tyst så när som på vinden som ruskade om i björkgrenarna och gjorde små krusningar på sjön. Lite vemodigt är det allt att ta farväl av sommaren......

torsdag 25 augusti 2011

Bästa souvenirerna behöver inte vara dyra!

Mina bästa souvenirer från Santorini

Souvenirer behöver inte vara dyra. På bilden ser ni mina bästa souvenirer från Santorini, slipade stenar från stranden och ett par "äkta" Rayban för 10 euro. Santorinis stränder var fulla av vackert slipade stenar. Att gå på stenjakt och leta strandfynd är en av mina favoritsysselsättningar. Tänk så vackert det är med stenar. Men hur får man hem stenar med flyg. Sten väger som bekant.....
Mitt tips är att lägga dem i en plastpåse i handbagaget. Det händer att de inte väger handbagaget vid inchekningen. Om så skulle vara fallet är det lätt att ta ur påsen och lämna den på flygplatsen. Men jag hade tur denna gång och fick hem en hel påse med vackra stenar att dekorera med.
Raybanglasögonen är förstås en kopia, men man vet aldrig? Efter att ha läst boken "Gomorra" som handlar om den italienska maffian fick jag veta att vissa kopior produceras på exakt samma fabriker som originalen.
Modehusen känner till detta men "blundar" eftersom de då får vara ifred.
Kan man få tag i en bra kopia för hundra kronor när originalet kostar 1200 kronor?
Svaret får bli, vem vet?

onsdag 24 augusti 2011

Om citroner....

Citroner är dekorativa......vi använder dem därför som rekvisita. Men de är dessutom mycket nyttiga. I Grekland serverades en citronklyfta till nästan all sorts mat. Här hos oss används den mest till fisk....eller som smaksättare i ett glas vatten eller något starkare.
Medelhavsmaten anses som mycket nyttig och citronen har en given plats i matlagningen. Förutom att du får i dig C-vitamin har citronen förmåga att lösa fett. Citron fungerar ungefär som diskmedel och formar fettet till små kulor. Det sägs att man blir smalare av att äta citroner i samband med mat.
Jag har bestämt att citroner så gott som alltid ska finnas i mitt kylskåp den här vintern.
Prova att skära upp några citronklyftor nästa gång du lagar mat.......kycklingspett med pressad citron över är jättegott!
Vitkålssallad med citronsmak till fisk smakar fräscht!
Pressa citron och riv citronskal över klyftpotatisen nästa gång, eller späcka köttet med tunna klyftor av citron. Jag lovar att du kommer att bli förvånad!

tisdag 23 augusti 2011

Bo i Sverige.....

När jag var liten uppskattade jag mycket att jag var född i Sverige. Det fanns inga krig här och ingen svält.
Barnen i Biafra pratades det mycket om i skolan och på tv, en svår svältkatastrof som drabbade många barn.
-Släng inte maten, tänk på barnen i Biafra! kunde man få höra.
Ett ungt huvud funderade naturligtvis på hur det kunde hjälpa barnen om jag åt upp min mat eller inte.
Men det var naturligtvis inställningen......att inte ta maten på tallriken för given.
Det är inte många dagar jag har behövt gå hungrig i mitt liv och då har det för det mesta varit självvalt. Men känslan av att få vara mätt tillhör inte alla på vår jord idag. Nu när sommaren är slut och bistrare tider nalkas kanske man hellre skulle vilja leva i något annat land. Men att ha mat på bordet och att kunna äta i fred är mycket värt. Och jag är mätt, idag också.

måndag 22 augusti 2011

Missnöjd eller nöjd?

Helgen gick fort.....
Jag hann som vanligt inte med allt jag ville. Det är lätt att bli missnöjd då.
Men jag hann tvätta en månads tvätt, dammsuga, gå ut en tjänstesväng, fika hos goda vänner, tvätta köksfönstren, följa med mannen bredvid på en föreläsning, ta en skogspromenad, handla blommor, träffa min kusin som jag inte sett på länge och ta en ridtur.
Se där ja, det var ju en hel del. Nu känns det mycket bättre......
Det är bättre att vara nöjd med det man har gjort, än att vara missnöjd med det man inte hann med.


söndag 21 augusti 2011

Sätter färg på tillvaron...

En solig semester ger solblekt hår och spräcklig utväxt. Mitt hår växer dubbelt så mycket på sommaren än på vintern. I alla fall inbillar jag mig det....
Efter greklandsresan har mitt hår ändrat färg och blivit mer kopparrött i stället för min vanliga mörkbruna ton.
Numera färgar jag bara utväxten....det skonar håret.
Ett paket hårfärgning räcker därför tre ggr. Ekonomiskt och miljövänligt.
När jag var ynge var det inte så vanligt att man färgade håret. Det var nog bra, för jag tror att hårfärgningsprodukterna blivit både mildare, effektivare och skonsamare mot både hud och miljö den sista tiden.
Därför var jag inte så van när mina första grå började synas. Mina färgningsprocedurer gjorde att badrummet krävde en totalsanering efteråt. Det var mycket som ändrade färg.......tapeter, väggar, mattor och en hel del annat.
Numera har jag en liten plastmugg som jag blandar färgen i och en bakpensel som jag applicerar med. Konsistensen på färgprodukterna är "krämigare" och sitter där den ska. Det gör att man kan ägna sig åt annat under verkningstiden. Skriva till exempel.
Snart ska jag måla naglarna......det händer inte så ofta kan jag lova. Fem och en halv veckas semester gör att mina naglar liknar en "Hollywoodfrus". Varför inte suga på karamellen innan man återvänder till arbetarklassen?

Drömtillvaro?

lördag 20 augusti 2011

Vart tog solen vägen?

Sovit lääänge och gjort lite nytta. Sedan tog jag en ridtur i regnet.......på hemvägen handlade jag, sedan tog krafterna slut.
Och jag som har haft semester i fem och en halv vecka!

Vart tog solen, parasollerna och det tjugofemgradiga vattnet vägen? Letar......

fredag 19 augusti 2011

Ta rätt på.....

Det är vad jag ska göra idag. Jag ska ta rätt på tvätt och packa upp. Hela packningen står fortfarande kvar i hallen.....
Vårt plan från Santorini landade natten till tisdag och på onsdagens morgon skulle jag inställa mig på jobbet. Så tid att packa upp har inte funnits. Men idag är det min "lediga" dag. Det får bli en tvättdag denna gång.
Eftersom jag inte hinner skriva så mycket bjuder jag på ännu ett bildspel. En sommarmix som visar vad jag haft för mig de gågna veckorna.
En bild säger som bekant mer än tusen ord......
Santorinibildspelet hittar du i föregående inlägg.

Summermix 2011 on PhotoPeach


torsdag 18 augusti 2011

Har inte landat riktigt ännu.....

Det går så fort med de flygande stålfåglarna att man inte riktigt hänger med. Från grekisk dusch till egen säng på några timmar. Mentalt är jag fortfarande i en grekisk blåvit dröm, dekorerad med rosa bouganvillea. Vem vill inte ha en blå grind till Medelhavet?
Titta på bildspelet så förstår ni vad jag menar......

Santorini on PhotoPeach


onsdag 17 augusti 2011

Dags att öppna bloggen igen?

För här har det minst sagt varit semester. Länge och väl. Den mesta tiden har jag tillbringat sovandes i en sjöbod. Sömn är alltid en god investering och finns det något som gör en så sömnig som havsluft?
I vaket tillstånd umgicks jag med min kajak ute på havet eller i havet, för det var gott och väl en bit över tjugo grader hela juli. När jag väl vaknat till ville jag hitta på något. Byta väggar.......
Jag föreslog att vi skulle "lägga in oss" på hotell ett par nätter. Duschen på ön hade varit ur funktion hela sommaren så det var havet som gällde. Efter ett tag känner man sig som ett "klappat får" trots dagliga bad. Jag längtade efter lite "lyx" men mannen bredvid tyckte att det var så dyrt att vi lika gärna kunde åka till Grekland och duscha......och så blev det.

måndag 8 augusti 2011

Nu är jag hemma och packar om....

Efter nästan en månad i den svenska övärlden bär det nu iväg mot en annan.....
Vi fick tag på en restresa till Santorini......
Hoppsan hejsan....
Lite galet att åka dit nu......ganska oplanerat, men varför inte?
Om man inte följer sina infall händer det inte särskilt mycket.....