Välkommen till min blogg! Här skriver jag om min vardag. En värld av bilder, fotografier, konst, betong, kultur, natur, resor, hästar och en hel massa bokstäver!



söndag 31 oktober 2010

Tiden.....

Idag har vi manipulerat tiden och fått en extra timme. Jag sov bort min och det var väl använd tid för jag känner mig mycket piggare. Att vi är trötta eller pigga är ett sätt att förnimma att tiden faktiskt går.

Ibland får man en känsla av att tiden står stilla. Som när jag betraktade den etruskiska byn San Castiglione del Bagni......

Men man får snart påminnelser om att vi lever i 2000-talet.
En elektrisk lampa......

telefonstolpar.....

.........eller så var etruskerna tidigt ute med televisonen?

fredag 29 oktober 2010

Löven faller.......en del av ett kretslopp

Det har varit en fantastisk höst i år.......den tidiga frosten har framkallat en färgexplosion. En vacker sorti innan naturen går till vila......
När löven faller skapas det arbete, tänk er en hel park full med lövträd.......
där vi krattar löv. Det var solsken och vindstilla.....frisk luft och motion i en skön blandning. Härligt!

Förra året gjorde vi likadant.....löven föll, vi samlade ihop dem, brände upp en del och komposterade resten, ett kretslopp som vi får vara en del av vår tid på jorden.

De flesta saker vi människor åstadkommer består en tid innan de åldras, bryts ned och försvinner. Men vissa saker består längre än andra. Byarna i Val d`Orcia byggdes ursprungligen av etruskerna som bodde i området flera hundra år före Kristus. Det var förvånansvärt hur välbevarade de var....
Visst var många hus ombyggda med romerska valv och så, men vissa delar av husen och gatorna var bevarade ända från den tiden. Flera generationers fötter har trampat dessa gränder......även det ett kretslopp.



torsdag 28 oktober 2010

Kulörer, färger och sånt.....

Nu är det full fart på målarcirklarna igen. Torsdagarna är därför min "favvodag" på jobbet. Jag tog en sväng förbi Lidl på hemvägen....av någon underlig anledning har jag lyckats få med mig tvättmedel för vittvätt tre gånger i följd. Jag som mest tvättar kulör......jag har ingen aning om hur jag har lyckats med det.
Jag gillar ju kulörer.....vare sig de är på duk, på väggen eller i tvättmaskinen. Jag skrev att Val d´Orcia tillhör ett av världens mest avbildade landskap. Så när jag fick möjlighet stack jag in huvudet i ett galleri och betraktade väggarna....
Varsågoda här kommer ett smakprov toscanska kulörer......






Det är linjerna, färgerna och ljuset som inspirerar.....

Vilket inte är så svårt att förstå.....

Landskapet är helt fantastiskt. Det kallas för "Agriturale Artistico" och visst är det artistiskt!

onsdag 27 oktober 2010

Onsdag.......lika dött som i Chianciano Terme?

Var ska ni bo? undrade min kollega som är Toscanaexpert, när jag berättade att vi skulle till Toscana.
 -I Chianciano Terme svarade jag.
-Det finns vackrare byar.......

Jodå, det finns vackrare byar. Jag undrar vad jag kommer att minnas Chianciano Terme för. Det var oerhört backigt. Vägarna var trånga och dåligt underhållna och det var potthål och gupp överallt. Det finns en gammal etruskisk del som vi besökte, men inte heller den var särskilt speciell om man jämförde med andra byar i området. Det finns mycket hotell här vilket var utmärkande för staden. En liten stad där nästan hälften av husen utgörs av hotell. Att det har blivit så beror på att Chinciano Terme ligger nära dalen Val d`Orcia som finns med på Unescos världsarvlista.
 Nästan alla fantastiska målningar och foton från Toscana kommer från den här dalen. Så då förstår ni varför vi hamnade här.
I oktober är det jordfärgerna som dominerar och vill ni se hur dalen ser ut kan ni titta på bildspelet längst ner på bloggen.

tisdag 26 oktober 2010

Hur man uppnår ära och berömmelse?

Tisdagar......för mig en lång dag. Lite extra lång idag eftersom jag hade extrasnack med en kollega efter jobbet. Förra tisdagen hade jag eftersnack med en annan kollega.....
Vi omorganiserar på jobbet.....och i slutändan kommer det att bli bra. Men innan alla bitar faller på plats....så brukar det bli extrasnack....

Nu blir det extra på bloggen i form av Pisa. Och åker man till Pisa så lutar det eller hur? Får jag presentera det lutande tornet!

Men lutar det verkligen?

Jodå, det lutar.....ingen falsk varudeklaration här inte!

Det ser ut som en gräddtårta i flera våningar....

Och betalar man en slant får man gå upp i det och beundra utsikten.

Hur mycket lutar det? Ganska mycket som ni ser......

Vad jag inte visste var att en hel kyrka hänger ihop med lutande tornet. Jag trodde att tornet var ett monument till ära för någon berömd person.

Kyrkan har fler konkurrerande gräddbakelser långt mer utsmyckade än lutande tornet.

Lutande tornet i Pisa, klockstapeln till en överdådigt utsmyckad basilika.
Vem kunde ana att den i sammanhanget "enkla" klockstapeln skulle få hela äran och berömmelsen?
Att luta är tydligen det vinnande konceptet...
Så nu vet ni hur ni ska bli berömda!

måndag 25 oktober 2010

Underbara lediga måndag......

Våra underbara vänner från Kenya har flyttat hem till Eskilstuna. De flyttade hem i november förra året och varje gång de har haft möjlighet att träffa oss så har vi varit på resande fot. Men idag så klaffade det. Vi hälsade på dem i Kenya 2002 och det var minst sagt en spännande resa.....
Vi tältade bland lejon, dansade med massaier, upplevde flodhästslagsmål utanför tältet och mycket mycket mer......
Våra vänner som tillbringat 28 respektive 16 år i Kenya säger att under de tre veckor vi var där, upplevde de mer än de någonsin gjort i Afrika. Så vi har mycket att tala om när vi träffas......
Medan grabbarna tittade på bilder och diskuterade den senaste digitalkamerautrustningen, återupplevde vi kvinnor våra minnen till massage med lavendeldoft och Bocelli.
Ja, ni hör ju själva vilka som gjorde det bästa valet.
Bocelli fick mig att åter tänka på Toscanas vingårdar och vad passar bättre än att avsluta dagen med att knapra på en bit Peccoriniost till ett glas rött?



När man passerat Alperna ligger Toscana inte allt för långt bort.....

söndag 24 oktober 2010

Neuschwanstein, ett sagoslott!

Neuschwanstein är verkligen ett speciellt slott med sitt unika läge i de bayerska alperna. Ludwig II av Bayern lär ha sagt till Wagner att han planerade att återuppbygga ruinerna efter slottet Hohenschwangau eftersom platsen var en av de vackraste som stod att finna.

Så här såg det ut när slottet började ta form i slutet av 1800-talet.

Visst har Neuschwanstein ett unikt läge?

Tronsalen i slottet. Någon tron hann dock aldrig färdigställas.

Sångarnas sal. Kungen var mycket förtjust i Wagners operor och planerade att ha både konserter och magnifika fester på sitt slott.

Rummen har olika teman, en del är hämtade ur Wagners operor och andra har religiösa teman. Svanen, Ludwig II:s favoritfågel är ett ständigt återkommande motiv. Ett av rummen föreställer en grotta.
Många stora målningar pryder väggarna, den här föreställer "Klingsors magiska trädgård".

Att bygga Neuschwanstein tog stora resurser i anspråk och alla undersåtar var inte välvilligt inställda till slottsbygget. Kungen hade stora planer men kunde inte fullfölja bygget av Neuschwanstein. De höga kostnaderna gjorde att motståndet växte och stora delar av slottet blev aldrig färdigställda. För att få slut på de väldiga utgifterna tillsattes en medicinsk kommission som förklarade att Ludwig II inte var vid sina sinnens fulla bruk och man avsatte kungen. Den 13 juni 1886, dagen efter att han störtats från tronen hittade man honom drunknad tillsammans med sin doktor. Omständigheterna kring kungens död är fortfarande oklara.
Idag har Ludwig II betalat tillbaka det bayerska folket med ränta. Neuschwanstein är numera en stor turistmagnet och inkomstkälla i området.


Bjuden på tårta!

Jag ska snart på tårtkalas. Inte för att jag är något större tårtfan men ibland kan det vara gott. Mina föräldrar slog runt på "tårtlunch" när vi åkte genom Tyskland och Österrike. De har verkligen rejäla bakverk och mycket att välja på. Gillar man bakverk så kan man verkligen frossa i dem!
Jag provade ett par gånger innan jag övergick till sallad och kaffe. Kanske även det kan betraktas som en udda kombination men det kändes nyttigare.

Lunch.....

Bakverken är verkligen rejäla!

Jag övergick till salladslunch.....de är väldigt bra på salladstallrikar också!

lördag 23 oktober 2010

Ledig i dagarna tre!

Härligt! Varannan vecka har jag tre dagar sammanhängande ledighet. När mitt "nya" liv börjar hoppas jag kunna permanenta detta. Jag kommer då att vara ledig fredag, lördag, söndag.
Det är många saker som jag inte riktigt hunnit med och haft ork till.
Förr om åren hade jag mycket folk hemma, vi träffades, åt, samtalade och hade trevligt. Jag hoppas kunna återuppta en del av detta.
Det finns läsning och studier som har släpat efter. En utställning har jag också tänkt att ha någon gång i framtiden och då måste det finnas tid att måla. Ja, som ni ser är den där extra lediga dagen redan fylld med aktiviteter. Det kan hända att det blir lite jobb också......men då blir det åt mig själv. Jag har fått en förfrågan om att starta upp en målarcirkel i en annan kommun. Men jag ska noga tänka över om det är värt det.....
För hur mycket är en ledig dag värd egentligen? Din tid är ditt liv..........och ett liv kan man inte värdera i pengar.

Många stressade nutidsmänniskor tar sig inte tid att reflektera över sitt liv, det finns så många "måsten". Om man stannar upp ett tag så blir det uppenbart att de flesta "måsten" är självpåtagna och att det bästa i livet fortfarande är gratis......

fredag 22 oktober 2010

Törnrosaslott?

Idag har vi byggt fågelholkar. Världen var plötsligt vit i morse så det blev inomhusaktiviteter. Några Törnrosaslott har jag inte byggt men veranda ska det bli på ett par stycken i alla fall. Det är ganska trevligt att bygga fågelholkar.....

På väg ner genom alperna besökte jag Neuschwanstein. Det sägs att slottet är förlaga till Walt Disneys Törnrosaslott. Kung Ludvig II av Bayern som byggde Neuschwanstein hämtade sin inspiration ur Wagners operor. Det är verkligen ett fantastiskt slott att besöka inte minst för det unika läget. Häng med!

Neuschwanstein högt uppe på en kulle 1 km från parkeringen så dagens motion var räddad.

Den sagolika entrén

Inre borggården

Den magnifika utsikten från slottet.

Neuschwanstein sett från Marienbrucke. Det finns bara en väg upp, djupa raviner omger slottet på alla sidor.

Det är så här vi är vana att se Neuschwanstein. På en kulle bland alptopparna. En besökare inser snabbt att en sådan här bild är omöjlig att ta såvida du inte anländer i helikopter eller vill ägna dig åt bergsbestigning. Jag hade laddat för att ta interiörbilder men där drog jag en  nitlott. All fotografering var strängeligen förbjuden. Men lugn jag köpte en broschyr....så jag hoppas kunna berätta lite mer för er om slottets historia och dess inredning.

torsdag 21 oktober 2010

Sova bort tre och ett halvt kilo???

Jag som fick en chock på vågen igår vaknade idag tre och ett halvt kilo lättare! Vad har jag gjort i natt? Dessutom var jag så stel i nacken att mina arbetskamrater reagerade på min hållning när jag klev in genom dörren. När jag berättat min historia föreslog de att jag skulle ha stegräknaren på mig under natten också. För om det verkligen är så att jag går i sömnen nattetid så måste jag ju ha avverkat flera mil!

Efter jobbet tog jag en sväng förbi affären och upptäckte att det är granatäppeltider. Det är jobbigt, att äta dem alltså. Men passa på att bygga upp imunförsvaret med granatäpplen för de är nyttiga. Nyare forskning visar att de kan förebygga både cancer och hjärt-, kärlsjukdomar. De är nämligen proppfulla med antioxidanter. I Toscana såg jag för första gången i mitt liv ett granatäppelträd och även ett brustet granatäpple, ett tecken på att de är mogna. I våra fruktdiskar är det förstås svårare att hitta ett moget granatäpple. Men invandrare från sydligare breddgrader brukar vara experter på det, dessutom hjälper de oftast gärna till om man frågar efter lite experthjälp.



Ett brustet granatäpple

onsdag 20 oktober 2010

Har ni sett ett duv SPA?

Jag har slagit rekord på vågen. Aj, aj, aj......det har blivit mycket bilåkande på sistone. Visserligen visade  stegräknaren både 10.000 och fler steg emellanåt men det hjälpte inte. Den italienska maten höll inte vad den lovade men det hjälpte inte heller. Jag får skylla på vinet och ostarna för de höll verkligen måttet.
Nu behöver jag en kur....
I Tyskland finns det massor av kurorter som Bad Ems, Bad Bruckenau m. fl. men att det finns duv SPA:n också det hade jag ingen aning om....


tisdag 19 oktober 2010

Shoppa loss i Rotenburg!

Böcklingschampoo, jag undrar om det skulle bli en hit? Mina kollegor tyckte att jag hade en rökig touche när jag klev in på konferensen idag. Salami, var det någon som sade..... Jag kom väl för nära elden? Idag har jag varit brasvakt för det är eldningsvecka i vår kommun. Det duggregnade hela dagen men runt brasan var det högsommarvärme. Riktigt mysigt så här års!

Idag bjuder jag på vårt andra stopp på väg mot Toscana, staden Rotenburg. Rotenburg är en riktig turiststad. Om man vill shoppa så finns här allt som Tyskland har att erbjuda, allt ifrån Steiffdjur till korvar, figuriner och hantverk av alla de slag.
Se bara!


Kanonkulekorvarna är väl häftiga?

Vill ha!

Vackra skyltar fanns det också!

Berömda hus likaså!

Ringmuren kunde man vandra på, men tyvärr hann jag inte ta någon längre promenad denna gång